Adventní trhy v Budapešti 2022: Kdy se konají a jak se na ně dostat

Kam si udělat vánoční výlet? Zkuste Budapešť, maďarská metropole má mnoho co nabídnout. Jak se do Budapešti dostanete, kdy se konají místní adventní trhy a jaká v Maďarsku panují covidová opatření najdete v našem přehledném článku.

Mezi nejoblíbenější budapešťské adventní trhy patří ty na náměstí Vörösmarty. Konají se od 19. listopadu do 31. prosince. Otevřeno je od neděle do čtvrtka od 10 do 21 hodin, v pátek a sobotu od 10 do 22 hodin a na Silvestra od 10 do 4 hodin.

Dalšími oblíbenými vánočními trhy v maďarské metropoli jsou ty u baziliky svatého Štěpána, které se rozkládají jen kousek od náměstí Vörösmarty. Tentokrát budou probíhat od 19. listopadu do 1. ledna. Otevřeno je v pondělí až čtvrtek od 10 do 20 hodin, v pátek až neděli od 10 do 22 hodin, na Štědrý den bude otevřeno od 10 do 14 hodin, 25. a 26. prosince od 10 do 18 hodin, 31. prosince od 10 do 15 hodin a 1. ledna od 11 do 18 hodin.

Stejně jako v dalších evropských městech i zde platí, že adventních trhů tu najdete spoustu, stačí chodit ulicemi. Na budapešťských vánočních trzích najdete stánky s výrobky lidových umělců a řemeslníků a pochutnáte si na svařeném víně, trdelníku, štrúdlu, pečených kaštanech, marcipánu a cukroví, ale také na tradičních maďarských langoších, klobásách a guláši. U baziliky svatého Štěpána si můžete i zabruslit na umělém kluzišti a další vánoční atrakce jsou pohádkově nasvícené tramvaje, které po setmění brázdí maďarskou metropoli. A až budete chtít zažít trochu klidu a zrelaxovat se před cestou domů, můžete zavítat do jedněch z vyhlášených lázní, kterých jsou v Budapešti desítky.

Cesta do Budapešti

Cesta do Budapešti z České republiky je trochu delší. Z Prahy se do maďarské metropole dostanete za pět hodin, z Brna za tři hodiny. Pojedete-li z Prahy vlakem, autobusem nebo oba dopravní prostředky zkombinujete, cesta zabere zhruba sedm hodin a bude stát cca 500 korun (záleží na vybraném spoji). Doporučujeme ve městě přespat, abyste si toto krásné evropské město během adventu více užili.

Covid vs. adventní trhy

Co se týče covidových opatření, všichni jsou v Maďarsku povinni, s výjimkou osob mladších šesti let, nosit roušky v sociálních a zdravotních zařízeních. Vstup do hotelů, restaurací a lázní je bez omezení.

Vzhledem k nepředvídatelnosti situace dále raději sledujte informace na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí a oficiálních webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Tagy:
advent Budapešť Maďarsko vánoční trhy Štědrý den silvestr Bazilika svatého Štěpána