Adventní trhy ve Vídni 2022: Kdy se na ně vydat a jak jet, abyste tam byli nejrychleji

Chcete-li zažít pohádkovou vánoční atmosféru, udělejte si výlet na vánoční trhy do Vídně. V rakouském hlavním městě vás čeká překrásná výzdoba a spousta stánků s dobrotami i drobnými dárky. Z České republiky je navíc Vídeň relativně blízko, tak neváhejte a vyrazte tam načerpat vůni Vánoc. Jak se do Vídně dostanete a jaká tam platí covidová opatření? Vše najdete v našem přehledném článku.

Ve Vídni se koná vánočních trhů hned několik. Mezi nejoblíbenější patří:

Hlavní vánoční trhy u Vídeňské radnice (Rathausplatz)

  • Kdy: 19. listopadu až 26. prosince 2022
  • Otevírací doba: denně od 10 do 21:30, ve dnech 24.–26. prosince je otevírací doba zkrácena na 10 až 18:30 hodin
  • Oficiální web: www.christkindlmarkt.at

Návštěvníky trhu uvítá několikametrové nasvícené loubí se svíčkami. Za branami trhu už stánky lákají vůní svařeného vína, punče, cukroví a dalších laskomin. Ve 150 stáncích najdete kromě jídla i dřevěné a skleněné výrobky.

Trhy před Vídeňskou radnicí patří právem k těm největším a nejoblíbenějším. Jejich výhodou je, že se z nich snadno dostanete i na ty okolní. U těchto trhů najdete i kluziště s plochou 3 000 m2, které zná celá Vídeň a je velkým lákadlem pro malé i velké. Zabruslit si kolem nasvícených stromků je vskutku magický zážitek!

Kromě kluziště a stánků s dobrotami i tradičními výrobky zde naleznete například Herzerlbaum, což je strom ověšený svítícími červenými srdíčky. Pro děti je tu připraven dvanáctimetrový patrový kolotoč a v parku Vánoční svět se sobím vláčkem, betlémskou stezkou, dětskou chatou a vlastním kluzištěm. Mapu trhu naleznete zde.

Vánoční vesnička na Maria-Theresien-Platz

Tento vánoční trh se rozkládá mezi Uměleckohistorickým a Přírodovědným muzeem. Projít si tu můžete sedmdesát stánků s originálními dárky, které ke konci roku nabízejí občerstvení.

Vánoční trh na Stephansplatz

  • Kdy: 11. listopadu až 26. prosince 2022
  • Otevírací doba: denně 11 až 21 hodin, 24. 12. do 16 hodin a 25. a 26. 12. do 19 hodin
  • Oficiální web: www.weihnachtsdorf.at/stephansplatz/

Pokud chcete ve Vídni navštívit adventní trhy a zároveň obdivovat krásu katedrály svatého Štěpána, můžete to spojit. Před slavnou stavbou se totiž také rozkládají vánoční trhy. Ve čtyřiceti stáncích zaměřených na rakouské tradice a tradiční výrobky z měst i hor si drobný dárek určitě vyberete.

Vánoční vesnička u zámečku Belveder

  • Kdy: 18. listopadu až 26. prosince 2022
  • Otevírací doba: denně 11 až 21 hodin, v sobotu a neděli od 10 do 21 hodin, 24. 12. do 16 hodin a 25. a 26. 12. do 19 hodin
  • Oficiální web: www.weihnachtsdorf.at/schloss-belvedere/

Pohádkovou atmosféru můžete zažít na adventních trzích u barokního zámečku Belveder. V zámeckém parku si u stánků můžete pochutnat například na svařeném víně.

Vánoční trh Schönbrunn

  • Kdy: 19. listopadu až 26. prosince 2022
  • Otevírací doba: denně 10 až 21 hodin, 24. 12. do 16 hodin, 25. a 26. 12. do 18 hodin
  • Oficiální web: www.weihnachtsmarkt.co.at/

Schönbrunnský zámek nabídne vánoční trh s asi osmdesáti stánky, kde najdete vánoční laskominy, řemeslné výrobky, ozdoby nebo různé dílničky pro děti.

Zimní trh Prater

  • Kdy: 19. listopadu 2022 až 8. ledna 2023
  • Otevírací doba: denně 12 až 22 hodin, o víkendu a svátcích od 11 hodin, 24. 12. od 11 do 17 hodin, 31. 12. od 11 do 2 hodin
  • Oficiální web: www.wintermarkt.at/

Ani slavný zábavní park Prátr nezůstává o Vánocích pozadu. Užít si zde můžete atrakce i adventní trhy s jídlem a pitím. Tak vzhůru na vánoční ruské kolo!

Vánoční vesnička v kampusu univerzity

  • Kdy: 11. listopadu až 23. prosince 2022
  • Otevírací doba: pondělí až středa od 14 do 22 hodin, čtvrtek a pátek od 14 do 23 hodin, v sobotu od 11 do 23 hodin, v neděli od 11 do 20 hodin
  • Oficiální web: www.weihnachtsdorf.at/campus-universitaet-wien/

Zde nepotkáte moc turistů. Na tyto adventní trhy míří spíše studenti, případně rodiny s dětmi, jelikož jsou zde dětské atrakce v čele se starodávným kolotočem a malým vláčkem.

Vánoční trhy Am Hof

  • Kdy: 11. listopadu až 23. prosince 2022
  • Otevírací doba: denně od 11 do 21 hodin, pátky, soboty, neděle a svátky od 10 hodin, gastrosekce je otevřena do 22 hodin
  • Oficiální web: www.weihnachtsmarkt-hof.at

Ve zhruba čtyřiceti stáncích si můžete koupit kvalitní řemeslné výrobky a samozřejmě něco na zub či dárky.

Další vídeňské adventní trhy a jejich otevírací dobu naleznete zde.

Cesta do Vídně

Nejrychlejší cesta z Prahy je, když zkombinujete vlak a autobus. Když vyberete správný spoj, tato varianta je dlouhá jen 3 hodiny. Pokud pojedete jen vlakem z Prahy, cesta trvá zhruba 4,5 hodiny a vyjde vás na cca 800 korun (záleží, jakým konkrétním spojem pojedete). Výhodou takové cesty je mimo jiné to, že nemusíte ve Vídni hledat a platit místo k zaparkování a taky že si můžete dát třeba svařené víno, protože nebudete muset řídit zpět.

Pokud pojedete autem, cesta z Prahy trvá cca 3,5 hodiny, cesta z Brna necelé 2 hodiny. Ve Vídni musíte platit za parkování a najít místo, kde necháte vůz, nemusí být vůbec snadné. Platit za parkování na ulici ve Vídni lze dvěma různými způsoby – pomocí aplikace Handyparken nebo papírovým parkovacím lístkem, který seženete v trafice, automatech na cigarety, na čerpacích stanicích, na poště, v pokladnách vídeňského dopravního podniku Wiener Linien, v automatech na jízdenky MHD nebo v kancelářích informací pro turisty. Seznam všech parkovišť ve Vídni naleznete zde.

Do Vídně můžete samozřejmě i letět. Zpáteční letenka z Prahy vyjde na zhruba 5 000 korun.

Asi se dá říct, že se do Vídně vyplatí jet spíše na více dní než jen ráno tam a večer zpátky. Cesta tam a zpět zabere docela dost času a ve Vídni je toho hodně k vidění, takže pokud nechcete jen město rychle proletět a zase pádit domů, doporučujeme zůstat ve Vídni na jednu noc.

A malá poznámka závěrem – pokud nechcete zařídit dětem trauma do konce života, nejezděte do Vídně v období okolo Mikuláše. V rakouských městech se totiž v tuto dobu pořádají průvody hrozivých čertů krampusů, kteří mají na hlavách nasazené obří děsivé masky s dlouhými rohy a vyplazenými jazyky, řinčí řetězy a straší malé i velké hozením do pytle a odnesením do pekla.

Covid vs. vánoční trhy 2022

Loni před počátkem adventních trhů Rakousko vyhlásilo kvůli pandemii covidu lockdown. Do země týdny nemohli turisté. Letos zatím žádná omezení nejsou. Vzhledem k nepředvídatelnosti situace ale raději sledujte informace na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí a oficiálních webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Co se týče nošení respirátorů, až do odvolání nejsou v Rakousku povinné. Výjimkou je ale právě Vídeň, kde platí povinnost respirátoru FFP2 ve veřejné dopravě a lékárnách.

Tagy:
Rakousko Vídeň Vánoce advent vánoční trhy svařené víno Vídeňská radnice