Adventní trhy v Bratislavě 2022: Halušky, bruslení a Vánoční les

Za pohádkovými vánočními trhy se nemusíte trmácet do států, kde potřebujete znát cizí řeč. Můžete se vydat na Slovensko a navštívit bratislavské adventní trhy. Ve stáncích si pochutnáte na svařeném víně i haluškách, můžete si půjčit brusle a zajezdit si na kluzišti nebo se pokochat procházkou Vánočním lesem. Kdy se v hlavním slovenském městě adventní trhy konají, jak se do Bratislavy dostanete a jaká tam právě panují covidová opatření, se dozvíte v našem přehledném článku.

Adventní trhy v Bratislavě se budou konat od 24. listopadu do 22. prosince 2022, a to na Hlavním a Františkánském náměstí. Otevřeno bude denně od 10 do 22 hodin. 25. listopadu proběhne na Hlavním náměstí slavnostní rozsvícení vánočního stromečku.

Na bratislavských vánočních trzích si můžete prohlédnout nabídku přibližně 100 stánků, kde najdete kromě řemeslných výrobků i spoustu dobrot. Pochutnat si tu můžete zejména na lokších s různými náplněmi, klobásách, rybích specialitách, haluškách, bramborácích, pagáčích, štrúdlu a jablkách v karamelu. To vše můžete zapít punčem, medovinou, námořnickým grogem pro odvážné (červené víno a rum) nebo punčem s příchutí levandule, mojita či absintu (turbo punč).

Na trzích v době adventu vystoupí řada zpěváků a každý čtvrtek budou slovenští herci a herečky předčítat z knih. Před Národním divadlem vyroste velké kluziště se stříbrným stromem, takže ani o doprovodný program nebude nouze. Více informací najdete na oficálních webových stránkách trhů.

Na Primaciálním náměstí vyroste Vánoční les, kdy děti z místních základních, uměleckých a speciálních škol ozdobí stromečky vlastními originálními ozdobami. Stromečky následně poputují do charitativních organizací a do rodin, které se ocitly v náročných životních situacích.

Bratislavské adventní trhy navíc dbají na ekologii. K dispozici budou vratné kelímky a také popelnice a odpadkové koše na tříděný odpad. Návštěvníkům trhů jistě přijde vhod, že u stánků půjde platit kartou.

Cesta do Bratislavy

Cesta autem trvá z Prahy do Bratislavy 3 hodiny a z Brna 1,5 hodiny. V centru města se platí za parkování, ale na okrajích ne. Než vyrazíte, radši si zjistěte, kde budete parkovat, ať zbytečně dlouho parkovací místo nehledáte. Více informací o parkování v Bratislavě naleznete zde.

Pokud pojedete autobusem nebo vlakem, cesta z Prahy zabere cca 4,5 hodiny. Lístek na autobus z Prahy stojí zhruba 900 korun, jízdenka na vlak 500 korun dle daného spoje.

Pokud byste chtěli objet více adventních trhů, můžete si naplánovat z Bratislavy cestu na adventní trhy ve Vídni, které také rozhodně stojí za návštěvu. Cesta z hlavního města Slovenska do hlavního města Rakouska trvá autem hodinu.

Covid vs. vánoční trhy

Adventní trhy v Bratislavě se v letech 2020 a 2021 nekonaly kvůli nařízení vlády ohledně epidemie koronaviru, letos by se ale trhy konat měly. Co se týče současných covidových opatření, na Slovensku platí povinnost nošení respirátorů ve zdravotnických zařízeních.

Vzhledem k nepředvídatelnosti situace raději sledujte informace na oficiálních webových stránkách ministerstva zahraničních věcí a oficiálních webových stránkách ministerstva zdravotnictví.

Tagy: