Vánoční strom už na konci října? Stojí v Boršově. Lidé se diví, starosta vysvětlil důvod

V Boršově už na návsi stojí vánoční strom. K údivu místních i přespolních.

První vánoční strom stojí na jihu Čech

Zatímco si někteří lidé užívají nadprůměrně teplý podzim připomínající léto, v jihočeské obci Boršov nad Vltavou už dýchá adventní atmosféra. Na návsi stojí vánoční strom. Bezpochyby prvnímu letošnímu vánočnímu stromu v Česku se podivují místní i přespolní.

Do Vánoc zbývá devět týdnů. V centru Boršova nad Vltavou už ale stojí vánoční strom. „Až bude ozdobený, bude to hezčí,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z místních obyvatelek. „Stojí brzy, je otázkou, kdy ho budou rozsvěcet,“ dodala další.

ČTĚTE TAKÉ: Nejznámější strom v Británii někdo poslal k zemi. Velikána proslavil film o Robinu Hoodovi

Jihočeská obec má svůj letošní vánoční strom o tři týdny dřív, než je obvyklé. Boršov ho dostal darem od svého občana. Starostovi obce Janu Zemanovi (Pro Boršov, pozn. red.) tak odpadly nejen starosti se sháněním symbolu Vánoc, ale částečně i s náklady. „Může nás to stát maximálně do dvaceti tisíc korun. Přičemž letos to máme výrazně lacinější,“ uvedl Zeman.

Vánoční strom už vybrali i v Českých Budějovicích a i tam ho městu daroval majitel. „Většinou nám ho ti lidé věnují zdarma. Potom se ušetří za jeřáb, za člověka, který tu práci udělá, za odvoz, za likvidaci. V dnešních cenách se to pohybuje mezi třiceti a čtyřiceti tisíci korun,“ vysvětlil vedoucí lesní výroby Lesy a rybníky města Českých Budějovic Ladislav Laluch.

Lukáš Medvec z Kaliště, části Českých Budějovic, chtěl strom původně darovat už loni. Tehdy se s ním ještě nedokázal rozloučit. „Letos už se strom začíná naklánět, takže už jsem musel i kvůli bezpečnosti. S tím stromečkem tady žiju, vyrůstal se mnou,“ popsal Medvec. Větve obrovské jedle ale bránily v dopravě a autobusy se jim musely vyhýbat. „Určitě se na něj budu chodit dívat, budu hrdý, že tam bude stát,“ dodal.

Tagy: