Nejznámější strom v Británii někdo poslal k zemi. Velikána proslavil film o Robinu Hoodovi

V noci ze středy na čtvrtek někdo pokácel zřejmě nejznámější strom v Británii. Jednalo se o javor, který rostl nedaleko Hadrianova valu na severu Anglie a který v 90. letech proslavil film Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Javoru se z tohoto důvodu přezdívalo Strom Robina Hooda. V souvislosti s činem policie zadržela šestnáctiletého mladíka, píše server BBC News.

Pokácení stromu podle prohlášení šéfa místní policie Kevina Waringa „způsobilo hluboký šok, zármutek a zlobu v místní komunitě i mimo ni“. Podle něj byl javor významným krajinným prvkem. Vyšetřování se stále nachází na začátku, a Waring proto vyzval veřejnost ke spolupráci. Britský web BBC News infromoval, že policie vzala do vazby šestnáctiletého mladíka, který s vyšetřovateli spolupracuje.

ČTĚTE TAKÉ: Herecký svět v slzách. Zemřel představitel Brumbála z Harryho Pottera

Strom proslavil film o Robinu Hoodovi z roku 1991 a v roce 2016 získal titul Anglický strom roku. Podle médií patřil k nejfotografovanějším rostlinám v Británii a pořídit snímek jezdili do hrabství Northumberland na severovýchodě Anglie lidé ze širokého okolí. Mezi nimi byla dnes i Alison Hawkinsoná z Liverpoolu. „Byl to opravdový šok,“ řekla stanici BBC o svém pocitu, když se od hlídače národního parku dozvěděla, co se s javorem stalo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Famózní úspěch. Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO

Tagy:
strom Velká Británie BBC Kevin Costner Robin Hood Hadrianův val Javor Alison Hawkinsoná