Demonstrace proti Azovu v Praze: V tašce byla maketa nástražného výbušného systému

Demonstrace v Praze kvůli akci pluku Azov

Do Prahy přijeli na příslušníci ukrajinské brigády pluku Azov

Několik desítek demonstrantů dorazilo ve středu večer do centra Prahy, aby protestovali proti debatě zástupců ukrajinské třetí samostatné brigády s krajany v divadle X10 v Charvátově ulici. Kolem osmé večer byla nalezena podezřelá taška. Jednalo se o maketu nástražného výbušného systému. Policie celou ulici vyklidila a přivolala pyrotechnika. Následně zadržela jednoho člověka, uvádí agentura Aktu.cz

Příslušníci brigády chtěli mluvit s Ukrajinci žijícími v zahraničí o vývoji války i budoucnosti Ukrajiny. Odpůrci debaty ji označili za akci nacistickou. Pluk Azov, z jehož veteránů se v roce 2022 zformovala třetí útočná brigáda, jako nacistickou organizaci vykresluje Kreml. Moskva tím ospravedlňovala svou invazi na Ukrajinu jako boj proti nacismu.

ČTĚTE DÁLE: Vzpruha pro ukrajinský pluk Azov. Dostane zbraně i výcvik od Američanů, Moskva zuří

Na místě protestu byly ve středu vidět české vlajky i jedna sovětská. Nechyběli zástupci komunistické strany a nápisy „KSČM proti fašismu“. Podle jednoho ze řečníků „debatuje uvnitř v divadle parta profesionálních vrahů“. „Máme tady politické procesy, máme tady politické vězně,“ tvrdil další z řečníků. „Hanba vládě,“ skandovali demonstranti.

Po 19:30 vyzval řečník a po něm i policie přítomné, aby se přesunuli o několik desítek metrů dál. Řečník to zdůvodnil nálezem podezřelého předmětu. Policie pak přiměla přítomné, aby se přesunuli na Národní třídu. Protestující při tom křičeli na policisty „gestapo“ a poukazovali na to, že debatu v divadle nechala policie pokračovat. Server Novinky.cz uvedl, že podle mluvčího policie Jana Rybanského se v tašce na ulici našla maketa výbušného nástražného zařízení – drátky a elektronika zalepené v krabici od bot.

Na debatu do divadla přišla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Na její adresu zazněly výkřiky, že šíří „ukronacistická“ hesla. Nesouhlasné výkřiky a skandování si vysloužil i muž s ukrajinskou vlajkou. Na místě byli také odpůrci protestu. „Hanba komoušům,“ křičel opačný tábor. Před 21:00 organizátoři protest proti akci ukrajinské brigády ukončili, na místě zůstávaly už jen hloučky lidí.

Třetí útočná brigáda vznikla na konci roku 2022 z veteránů pluku Azov a spadá pod pozemní síly ukrajinské armády. Pluk Azov se původně zformoval jako dobrovolnická jednotka v roce 2014 pro boj proti Ruskem podporovaným separatistům na východě Ukrajiny. Bojovníky tehdy čerpala zejména ze řad krajně pravicových kruhů. Po začátku rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se brigáda snažila změnit svůj veřejný obraz tím, že se zbaví kontroverzí ohledně svého ultranacionalistického původu. Vojáci Azovu sehráli na jaře 2022 klíčovou roli při obraně Mariupolu, kde řadu týdnů bojovali proti ruské přesile, v obklíčení a s nedostatkem munice. Jejich odpor se stal symbolem ukrajinské houževnatosti ve válce proti Rusku. Stovky členů Azovu již dva roky zůstávají v ruském zajetí.

Středeční setkání je součástí „tour po Evropě“ brigády, minulý týden její členové navštívili Polsko. Podobné akce se měly konat také v Německu, Nizozemsku a Belgii. Organizátoři je ale zrušili. Rozhodnutí vysvětlili bezpečnostními důvody. V pátek 2. srpna by měli příslušníci brigády přijet do Vilniusu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proruská špíno, pustila se Gregorová do Dostála. Ukrajinské uprchlíky spojoval s neonacisty

Tagy:
policie Moskva Ukrajina Praha brigáda Azov Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu konflikt, válka a mír občanské protesty