Proruská špíno, pustila se Gregorová do Dostála. Ukrajinské uprchlíky spojoval s neonacisty

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) a europoslanec Ondřej Dostál (za STAČILO!)

Rusové přes Maďarsko do EU

Pokud se do Evropy dostali nějací neonacisté, banderovci, mafiáni a kriminálníci, tak se tak stalo už během první vlny. V pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Ondřej Dostál (za STAČILO!). „Vy proruská špíno! Jak si dovolujete naznačovat, že mezi Ukrajinci prchajícími z napadené země jsou neonacisté?“ pustila se do něj europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Maďarsko nedlouho poté, co jeho premiér Viktor Orbán navštívil Moskvu, zjednodušilo podmínky vstupu pro občany z Ruska a Běloruska. Podle Gregorové tím došlo k narušení bezpečnosti Schengenského prostoru. „Myslím si, že zde má být prostor pro lidi, kteří prchají před režimy v Rusku a Bělorusku, ostatní by se sem však určitě dostávat neměli a už vůbec ne bez bezpečnostní prověrky, jak navrhuje Maďarsko,“ řekla Gregorová.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko je racionální a předvídatelné, řekl Orbán. Západ podle něj slábne a moc se stěhuje do Asie

Podle Dostála však vlna odporu proti Orbánovi představuje pokus evropského hlavního proudu nasadit maďarskému premiérovi „psí hlavu“. „Podle vyjádření maďarského ministerstva zahraničí ti lidé musí projít vízovým procesem. To znamená, že nějaká bezpečnostní rizika nehrozí,“ pronesl  Dostál. Snaha zabránit lidem vstoupit do Evropy jen proto, že se narodili jako Rusové, prý „zavání principem kolektivní viny“.

Viktor Orbán podle Dostála dobře čte mezinárodní politickou situaci a svým krokem získá pro svou zemi kvalifikované pracovní síly z kulturně spřízněných národů. „Paní Gregorová si to představuje jako Hurvínek válku. Je hloupost, aby ruský terorista přišel a jen tak se přihlásil o vízum. Pokud se sem měli dostat nějací neonacisté, banderovci, kriminálníci a podobní, tak už přišli v té první vlně, kdy se sem dostaly statisíce uprchlíků,“ řekl Dostál.

„Vy proruská špíno! Vůbec nechápu, jak si dovolujete říct, že ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají ze země napadené Ruskem, jsou neonacisté,“ reagovala na Dostálův výrok Gregorová. „Někteří sem přišli, protože se bojí války. Nikdo ale nemůže říct, že mezi nimi nebyly stovky problémových lidí. Zrovna ministr zahraničí Lipavský tady podporuje agitku banderovců a neonacistů spolku Azov,“ opáčil Dostál.

Gregorová jeho slova označila za dezinformace šířené Ruskem. „Pod praporem Azov jsou jedni z těch nejlepších bojovníků. To znamená, že Rusko samozřejmě nechce, aby se o nich říkala pravda. Bylo prokázáno, že neprovádí žádné válečné zločiny ani se nepodílí na porušování lidských práv, jak tvrdí pan Dostál, paní Konečná a jejich nadřízený Putin,“ dodala Gregorová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusko obviňuje zaměstnance české ambasády z pokusu o pašování. Mluví o silných léčivech

Tagy: