Američan přišel o svého terapeutického aligátora. Spal se mnou v posteli, smutní muž

Muž z amerického státu Pensylvánie přišel o svého aligátora na mazlení. Nejspíš mu ho sebrali neznámí vtipálci a ochranáři ho později v dobré víře vypustili do bažiny. O případu plaza známého jako WallyGator informuje například web britské stanice BBC nebo americká CNN.

Joie Henney říká, že aligátor mu v posledních letech přinášel úlevu od depresí a pomohl mu zvládnout ozařování při léčbě rakoviny. Wally je asi devět let starý a měří 182 centimetrů, informuje BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podivné chování zvířat během zatmění Slunce. Experti jsou zmatení, žádají veřejnost o pomoc

V dubnu se ale Henney s WallyGatorem vydali na několik dnů do Brunswicku v americkém státě Georgia, kde aligátora kdosi sebral z jeho venkovního výběhu a vypustil ho na cizí pozemek: zřejmě proto, aby dotyčného postrašil. Majitelé pozemku pak přivolali odchytového specialistu z tamního úřadu na ochranu přírody.

Ochranář pak krokodýla vypustil do bažiny, kde žilo zhruba dvacet dalších aligátorů. Mluvčí úřadu Melissa Cummingsová potvrdila, že plaz byl zajištěn a „později vypuštěn na odlehlém místě“. Henney uvedl, že mu ochranář, který dal WallyGatorovi svobodu, řekl, že šance na znovunalezení plaza jsou „mizivé až nulové“.

„Nezbývá nám než se modlit, aby to Wally mezi dalšími aligátory zvládl dobře,“ řekl Henney.

Se svým aligátorem se do středu zájmu médií dostal už loni na podzim, když je ve Filadelfii odmítli vpustit na baseballový zápas klubů Philadelphia Phillies a Pittsburgh Pirates. V rozhovoru pro televizi CBS Henney už dříve poznamenal, že se ještě nikdy nesetkal s aligátorem, který by nekousal. Wallymu ale může sáhnout do tlamy, drbat mu jazyk, ale „on tlamu nezavře a my nevíme proč“. Řekl také, že Wally s ním spí v posteli, krade mu polštáře a deku a „je prostě skvělý“.

Televize CNN uvádí, že Pensylvánie, kde Henney trvale žije, nemá žádné předpisy stanovující pravidla pro chov plazů coby domácích mazlíčků. Statistiky zároveň dokládají, že ve Spojených státech žije celkem 115 832 zvířat registrovaných jako takzvaná emocionální podpora.

Jak informovala CNN, Henney na webu GoFundMe založil sbírku s názvem „Přiveďte WallyGatora domů!“. Důvodem je snaha pokrýt všechny cestovní, poradenské či případné právní a veterinární náklady. Cílem je vybrat 30 tisíc dolarů (necelých 700 tisíc korun).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Radost v pražské zoo. Gorilí výběh se rozrostl o další mládě, v tomto roce už podruhé

Tagy:
postel aligátor Pensylvánie Georgie USA krokodýl Brunswick WallyGator Joie Henney