Podivné chování zvířat během zatmění Slunce. Experti jsou zmatení, žádají veřejnost o pomoc

Sloni během zatmění Slunce

Zatmění Slunce zmátlo některá zvířata. Jak se chovala?

Ačkoli někteří lidé v Severní Americe při pondělním úplném zatmění Slunce reagovali různými překvapivými způsoby, nebyli jedinými živočichy, kteří se během vzácné události chovali neobvykle. Kojoti vyli, sovy houkaly a gorily se odebraly ke spánku. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto shání pomoc veřejnosti při zkoumání podivného chování zvířat, uvedl ve středu web Sky News.

Čtyřicetičlenný tým v zoologické zahradě v texaském Fort Worthu sledoval, jak zdejší zvířata reagovala na úplné zatmění Slunce.

ČTĚTE TAKÉ: Úplné zatmění Slunce uchvátilo celý svět. Podívejte se na nejkrásnější fotografie

„Naše gorilí tlupa vstala a šla ke dveřím, jako by byl čas odebrat se na noc dovnitř,“ uvedl pro Sky News veterinář John Griffioen, který tým vedl. „Dvě z našich hejn plameňáků se k sobě výrazně přiblížila. Začali vydávat mnohem více zvuků a jeden z nich začal dokonce pochodovat, což je chování, které je pro skupinu stmelující,“ dodal. Na mokřadu v Nevadě výzkumníci poslouchali, jak kojoti vyli, a puštík proužkovaný houkal a poletoval kolem. Bioložka Kim Rosvallová to označila za „neuvěřitelný“ zážitek.

Podobné chování zvířat zaznamenala stanice CNN také v jiných zoologických zahradách v Texasu. „Těsně předtím, než měsíc na téměř čtyři minuty zakryl Slunce, cválalo kolem výběhu mládě žirafy s matkou. Do honičky se zapojily i zebry. Sloni se zase seskupili a zdálo se, že se vracejí do míst, kde obvykle spí. Plameňáci se shlukli uprostřed jezírka ve svém výběhu. Také primáti si podle chování zřejmě mysleli, že je čas jít spát,“ popsal reportér Ed Lavandera dění v dallaské zoo. Podle něj byla v areálu během zatmění cítit zvláštní „zvířecí energie“.

Také v dallaském zařízení pro psy tma uprostřed dne zvířata zmátla. Z videa je zřejmé, jak psi „zamrzli“ na místě. Jakmile se ale znovu objevilo sluneční světlo, začali zase vesele dovádět.

Odborníci tvrdí, že náhlá tma vyvolala u mnoha zvířat přirozenou reakci. „V noci chodí venku mnohem více predátorů. Zvířata se tak musí nějak shlukovat, aby byla v bezpečí pro případ, že by se něco blížilo. Takže tento instinkt se u nich projevil velmi rychle,“ popsala pro CNN ošetřovatelka z dallaské zoo Lisa Van Slettová. „Předčilo to má očekávání. Aktivita zvířat byla mnohem větší, než jsem očekávala,“ dodala.

Přestože zatmění nastává přibližně každých 18 měsíců, o tom, jak na ně zvířata reagují, se toho ví jen velmi málo. Studie, které existují, ale ukazují, že se chovají velmi podivně.

Pavouci strhávali své sítě

Během zatmění v Mexiku v roce 1991 vědci sledovali, jak kolonie pavouků z čeledi křižákovití strhávaly své sítě během nejtemnější části zatmění. Jakmile se Slunce vrátilo, pavouci je znovu utkali. V Arizoně si vědci sbírající cikády všimli, že přestaly zpívat, když bylo Slunce z 50 procent zakryto. Trvalo 40 minut, než začaly opět vydávat zvuk.

A žirafy, paviáni, gorily a papoušci se při zatmění chovají úzkostně, uvádí studie, v níž vědci zaznamenávali, jak zvířata v Jižní Karolíně reagovala na zatmění v roce 2017.

Proč dochází k zatmění Slunce? A je tento jev vzácný? Podívejte se na vysvětlení expertů:

Žirafy sebou začaly „koordinovaně kývat“ a paviáni se shlukovali, přestože se obvykle rozdělují do malých skupin. Pestrobarevní papoušci lori mávali křídly, byli hluční a pak následovalo „společné mlčení“. Ve skutečnosti na zatmění reagovalo 75 procent zvířat v této zoo.

Reakce zvířat na zatmění Slunce jsou však poměrně málo prozkoumané. Vědci se nyní proto obrátili na veřejnost s prosbou o pomoc.

Tři velké studie požádaly lidi, aby jim zaslali svá pozorování zvířat, hmyzu a ptáků, kteří se během zatmění chovali podivně. NASA nyní chce, aby jim dobrovolníci pomohli analyzovat jejich výsledky. Agentura uvádí, že na jejích webových stránkách bude brzy otevřen portál, který nabídne možnost stát se datovým analytikem a pomoci zjistit, jak vzácné zatmění působilo na zvířata.

Tagy: