Andrej Babiš těžce nese volební prohry. Chce se pomstít svým konkurentům, míní expert

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

360° 15.9.2023

Z bývalého premiéra Andreje Babiše je cítit, že špatně nese prohry ve sněmovních a prezidentských volbách, prohlásil komentátor portálu Seznam zprávy Václav Dolejší v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj ho politika baví a chce se pomstít svým konkurentům.

Podle Václava Dolejšího je bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) člověkem, který nerad prohrává. „Je z něj hodně cítit to, jak špatně nese, že prohrál jak sněmovní volby 2021, tak pak prezidentské v lednu 2023, byť v obou případech, nebo hlavně v tom prvním, to bylo těsné,“ popsal Dolejší v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabil lidi cez padáky a rozkrádal ministerstvo, tvrdil Babiš o Kalouskovi. Teď se musí omluvit

Podle něj je Babiš poprvé v situaci, kdy paranoidně vnímá, že vláda jde proti němu. „Musí vracet dotace, zpětně se mu vyměřují nějaké daně, prohrává u soudů atd. On to bere, že to někdo řídí, a proto mluví o nové totalitě, proto ty výbuchy,“ sdělil Dolejší.

Babiš v minulosti oznámil, že se stáhne z pozice lídra hnutí ANO. Do pozice stínového premiéra se přesunul Karel Havlíček a všechna důležitá jednání ve Sněmovně řídí Alena Schillerová. Podle Dolejšího ale Babiš stále žije politikou. „Jeho baví dělat politiku. Myslím si, že se chce pomstít svým konkurentům. On ve Sněmovně je téměř každý den a minimálně přes esemesky to tam řídí. Občas nechá Havlíčka se Schillerovou to dělat po svém, ale když jde do tuhého, tak on je ten, který rozhoduje,“ řekl reportér.

Kauza Čapí hnízdo je selhání orgánů

Vrchní soud v Praze v pátek zrušil rozsudek, kterým na začátku ledna pražský městský soud v Praze zprostil obžaloby Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Kauzou Čapí hnízdo se tak bude muset městský soud znovu zabývat. Dolejší ale tvrdí, že na voliče Andreje Babiše to dopad mít nebude, stejně jako to neovlivnilo prezidentské volby. „Jeho voliči jsou ochotni mu všechno odpustit,“ připomněl a případ označil za selhání orgánů činných v trestném řízení.

„Tenhle čin se stal v roce 2008. V roce 2015 nebo 2016 se teprve začal šetřit a teď máme rok 2023. Je to neustálý ping-pong, všechno trvá nějak dlouho. Právníci by mi teď asi řekli, že to je samozřejmě složitá kriminální hospodářská kauza, ale mně přijde, že před laickou veřejností tímhle justice ztrácí,“ popsal Dolejší.

Tagy: