Anonym zaslal médiím seznam obětí z univerzity. Škola se distancovala, policie varuje

Lidé za zemřelé z Filozofické fakulty UK zapálili tisíce svíček.

Redakce některých českých médií obdržely anonymní e-mail, jež obsahuje jména a fotografie údajných obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Autoři zprávy, pod kterou se podepsali jako „truchlící studenti“, žádají redakce o zveřejnění jmen a příběhů údajných obětí, cílem má být uctění jejich památky. Univerzita se proti iniciativě vymezila, podle policie může zveřejnění být právně problematické.

Vedení fakulty ani vedení univerzity o iniciativě nevědí a nepovažují ji za šťastnou, uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek. Škola záležitosti týkající se tragické střelby konzultuje s odborníky. Vedení se domnívá, že takováto iniciativa nepomůže vyrovnat se se ztrátou, ale jen prohloubí bolest, doplnil mluvčí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policisté nám pomohli. Bez nich už by po střelbě nebylo koho zachraňovat, říká šéf zdravotníků

Zveřejnění takového seznamu je z právního hlediska velmi problematické, vysvětlil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. „Pomineme-li možné porušení legislativy, tak také upozorňujeme na možné zasažení rodin pozůstalých a dalších obětí, které by mohlo po zveřejnění následovat,“ vysvětlil. Uvedl, že policie seznam studentům neposkytovala a jeho obsah nezná.

Vedení univerzity už v prosinci po události apelovalo na redakce a novináře, aby z pietních důvodů co nejméně opakovali v médiích zobrazení obětí a jejich příběhy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Byli jsme už u Breivika, kritizoval Šlachta nevyužité zkušenosti. Letocha před policií smekl

Tagy:
policie střelba oběti univerzita seznam Václav Hájek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Policejní prezidium České republiky