Policisté nám pomohli. Bez nich už by po střelbě nebylo koho zachraňovat, říká šéf zdravotníků

Ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch

360° (11)

Za lidi ze záchranné služby i prvosledové hlídky, kteří prošli kurzy první pomoci, s klidem zodpovídám, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch a dodal, že při zásahu na filozofické fakultě udělali v první chvíli vše, co se dalo.

Na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru kritizoval poslanec Jan Richter (ANO) některé aspekty policejního zásahu. Sdělil, že střelec zasáhl i jeho dceru, která je nyní stále v nemocnici. Policisté dívku podle něj nechali téměř vykrvácet, protože podcenili její zranění.

ČTĚTE TAKÉ:  Masový vrah z fakulty postřelil i manžele z Emirátů. Děti rodiče ochránili vlastním tělem

Na jeho slova reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS Kolouch, který zdůraznil, že i přestože zdravotníci cítí velkou účast s těmi, kteří mají zraněné, nebo s těmi, kteří při tomto nešťastném incidentu o někoho přišli, tak jsou primárně lékaři. „A jsme zvyklí se i při takovýchto událostech řídit tvrdými daty,“ dodal.

Zasahujících policistů se zastal a označil je za „velké profesionály“. Připomněl, že mají za sebou kurzy první pomoci, a poznamenal, že i pacienty od nich přebírali po důkladném prvotním ošetření. „Kdyby nebyli ošetření v té předfázi, tedy v té horké, nebezpečné zóně, tak by už v nemocnicích nebylo co zachraňovat,“ upozornil.

„Pro policisty je v první chvíli navíc zásadní, aby odvrátili útok. Až pak ten, kdo se nachází v nebezpečné zóně může začít ošetřovat – zastaví masivní krvácení, zkontroluje dýchací cesty, zalepí poranění hrudníku a případně nasadí tlakové obvazy a označí pacienta,“ nastínil prvotní postup Kolouch s tím, že pak jsou pacienti předáni do péče zdravotníků.

Důležitou roli v celém zásahu podle šéfa záchranářů sehrálo také to, že nečekali na bezpečný vstup do budovy, ale policisté jim na jejich pokyn začali zraněné vynášet v transportních prostředcích. „Tam jsme ušetřili až 30 minut,“ poznamenal s tím, že stále ale probíhá prošetřování a není možné dělat závěry.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslanec Richter se ostře pustil do policie: Moji dceru nechali před fakultou málem vykrvácet

Tagy:
policie lékaři zdravotníci Petr Kolouch 360° Jan Richter Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba zranění záchranné složky