Ukrajina odpálila skrytý trumf. Tajné zbraně otřásly Krymem, Zelenskyj zmínil důležitý detail

Ukrajina minulý týden při bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu podle agentury AP poprvé použila taktické balistické střely s delším doletem, které jí tajně dodaly Spojené státy. K úderu proti ruským jednotkám je Ukrajinci nasadili také v noci na středu, řekli AP nejmenovaní američtí činitelé.

Tyto nové střely mají s téměř 300 kilometry skoro dvojnásobný dolet oproti těm, které Spojené státy Ukrajině dodávaly od loňského října, a Kyjev o ně velmi usiloval. Podle jednoho nejmenovaného činitele Washington poskytne další v rámci balíku vojenské pomoci, který ve středu podpisem stvrdil americký prezident Joe Biden. Píše o tom agentura AP.

ČTĚTE DÁLE: Masivní balík americké pomoci míří na Ukrajinu. Jde o bezpečnost celého světa, pronesl Biden

Biden schválil dodávku střel série ATACMS s dlouhým doletem začátkem března a „významný“ počet jich obsahoval balík vojenské pomoci v hodnotě 300 milionů dolarů (skoro 7,1 miliardy korun), který Spojené státy tehdy oznámily. AP podotýká, že nejmenovaní činitelé nespecifikovali, kolik střel obsahoval březnový balík vojenské pomoci ani kolik jich zahrnuje ten současný v hodnotě okolo miliardy dolarů.

Ukrajina byla nucena zavést příděly na použití zbraní v době, kdy čelí zesilujícím ruským útokům. Naléhavě prosila o střely s dlouhým doletem, protože jí umožní zasahovat ruské cíle na velké vzdálenosti a ukrajinské jednotky budou moci zůstat mimo dosah ruských zbraní.

Spojené státy po měsíce odolávaly naléhání Kyjeva, aby mu tyto zbraně poslaly, protože měly obavy, že by je ukrajinská armáda mohla použít k útokům hluboko na ruském území, což by mohlo mít za následek eskalaci konfliktu. Z tohoto důvodu americká administrativa Ukrajincům loni v říjnu poslala taktické balistické střely středního doletu s dosahem okolo 160 kilometrů.

Nejmenovaný americký vojenský činitel ale ve středu řekl, že Bílý dům a zástupci armády důkladně zvažovali rizika, jaká s sebou poskytnutí střel dlouhého doletu Ukrajině přináší, a dospěli k závěru, že nyní je pro to vhodná doba.

Zástupce šéfa amerického sboru náčelníků štábů Christopher Grady v rozhovoru s agenturou AP řekl, že zbraně dlouhého doletu pomohou Ukrajině likvidovat ruské logistické uzly a místa, kde jsou soustředění vojáci a která nejsou na frontě. Odmítl mluvit o tom, o jaké zbraně konkrétně jde, ale řekl, že „pokud budou nasazeny dobře, budou mít velké ničivé účinky“, a že věří, že dobře použity budou.

Dodávky zbraní zahalené tajemstvím

Ukrajinští představitelé zatím oficiálně nepřiznali, že jejich země obdržela střely ATACMS dlouhého doletu. Nicméně když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý děkoval americkým zákonodárcům za schválení balíku vojenské pomoci, napsal na sociální síti X, že „ukrajinské schopnosti co do zbraní dlouhého doletu, dělostřelectva a protivzdušné obrany představují mimořádně důležité nástroje k rychlému obnovení spravedlivého míru.“

Jeden z nejmenovaných činitelů, s nimiž mluvila agentura AP, řekl, že Bidenova administrativa loni varovala Rusko, že pokud Moskva získá a na Ukrajině použije balistické střely dlouhého doletu, Washington tu samou vojenskou techniku poskytne Kyjevu. Rusko pak určitý počet těchto střel obdrželo od Severní Koreje a nasazuje je během války na Ukrajině, řekl činitel. To americkou vládu přimělo k tomu, že dala zelenou k jejich dodávce na Ukrajinu.

Podle amerických zdrojů je ukrajinská armáda použila minulý týden k útoku na vojenské letiště Džankoj na Krymu, který Rusko Ukrajině zabralo před deseti lety. Znovu je Ukrajinci využili v noci na středu při útoku na Berďansk v Rusy obsazené části Záporožské oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úder raketometu HIMARS

Tagy: