Ať jde Cimický na detektor lži, žádá spolek. Co si o jeho účinnosti myslí sám psychiatr?

Jan Cimický

Jan Cimický o detektoru lži

Psychiatr Jan Cimický čelí obvinění několika žen, že je sexuálně zneužil či obtěžoval. Tato obvinění již od samého začátku kauzy popírá a tvrdí, že se dotyčné snaží pouze zviditelnit. Do věci se zapojil i spolek Nepromlčíme, který před časem přinesl videorozhovor s Cimickým právě o obětech sexuálního zneužití. Nyní přichází s dalším videem a psychiatra vyzývá, aby se obhájil přes detektor lži.

Spolek Nepromlčíme zveřejnil novou část loňského videorozhovoru s Cimickým, ve kterém se ho táže na možnost využít k usvědčení pachatelů sexuálního zneužití detektor lži. „Můžete se k detektoru lži vyjádřit ve smyslu zkoumání či prokazování věrohodnosti obviněného, popřípadě pachatele?“ táže se spolek v dřívějším rozhovoru s Cimickým.

„Víte, já myslím, že má na člověka spíš psychologický efekt. Pokud je to pachatel, který nechce přiznat nějaký zločin a nebude dostatečně silná osobnost, v okamžiku, kdy se na detektoru lži položí otázka, podvědomé prvky typu zrychlení tepu se tam projeví,“ vysvětluje zpočátku psychiatr.

Následně ale dodal, že zažil případ, kdy zcela prokazatelný pachatel dokázal detektor lži obelstít. „Dokázal ty vegetativní projevy opravdu ovládnout takovým způsobem, že tam nebylo nic průkazného,“ dodává Cimický.

Na další otázku, zda se na detektoru lži může negativně ukázat i člověk, který sice nic nespáchal, ale je „nervák“, odpovídá kladně. „Zaznamenává to určité výkyvy, které už nejsme úplně schopní ovládnout, zejména u lidí, kteří jsou tzv. neuropatického charakteru,“ řekl lékař.

Cimický by měl podstoupit test, tvrdí spolek

Cimický nyní čelí obvinění, že sexuálně napadl či zneužil hned několik žen. Proti známému psychiatrovi promluvily například zpěvačka Jana Fabiánová či novinářka Martina Hynková Vrbová. Zneužitých žen mají být desítky. Sám Cimický obvinění odmítá a tvrdí, že ženy se jeho prostřednictvím chtějí pouze zviditelnit.

Spolek Nepromlčíme, který s Cimickým udělal zhruba před rokem videorozhovor právě na téma sexuálního zneužívání, jej nyní vyzývá, aby sám test na detektoru lži podstoupil. „Domníváme se, že doktor Cimický, jenž vinu popírá, by měl podstoupit vyšetření na polygrafu neboli detektoru lži,“ uvádí spolek, který se zabývá právě kauzami promlčených vražd a dalších trestných činů.

Vlna obvinění proti Cimickému se zvedla poté, co Pražský hrad oznámil, že známý psychiatr obdrží z rukou prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Poté se však přihlásila Fabiánová, že ji Cimický sexuálně zneužil. K jejím obviněním se následně začaly přidávat další ženy. Cimický obvinění popírá. Státní vyznamenání se nakonec rozhodl nepřevzít.

Tagy: