Hlásit znásilnění? Je to individuální. Podívejte se, jak Cimický mluvil o obětech

Psychiatr Jan Cimický léčil bolavé duše i mnohým českým celebritám

Rozhovor s Janem Cimickým o znásilnění

Na povrch se dostalo rok staré video rozhovoru s psychiatrem Janem Cimickým. Ten aktuálně čelí nařčení několika žen, které tvrdí, že je známý lékař sexuálně zneužil či obtěžoval. Údajné oběti se takto ozvaly poté, co se Cimický objevil na letošním seznamu osob pro státní vyznamenání. V samotném rozhovoru pak Cimický přímo hovoří o obětech znásilnění či o křivém obvinění.

Rozhovor s Cimickým na téma obětí znásilnění udělal spolek Nepromlčíme na podzim minulého roku. Nyní jej vzhledem k aktuálním událostem kolem známého psychiatra znovu zveřejnilo. Téma působí nadčasově, neboť se točí kolem obětí znásilnění, ale také případného křivého obvinění.

Cimický v rozhovoru říká, že člověk, který zažije znásilnění, by se měl obrátit na odborníka. „Než aby se v tom potácel sám a vnitřně se trápil, je dobré, aby se obrátil na psychologickou či rovnou psychiatrickou pomoc. Nebo kombinovanou,“ zmínil odborník, který v současnosti čelí obviněním, že se sám měl sexuálního zneužívání a obtěžování sám dopouštět.

Ve videu přitom vysvětluje, že trauma útoku si v sobě člověk může nést dlouho a jde o velmi emotivní věc. Zdůrazňuje přitom nutnost se dostat do péče odborníků. „Nejde o to ho navštívit, dá mi tabletu a je to vyřešené. Trvá to dlouho,“ řekl dále Cimický. „Vždycky trvá dva a půl, tři měsíce, než se vůbec začne organismus vzpamatovávat. Je to skutečně běh na dlouhou trať,“ dodal psychiatr.

Dále odpovídal také na otázku, zda by případné oběti měly znásilnění ohlásit. „Myslím, že je to případ od případu. Nebudu asi nějakými hloupostmi zatěžovat systém,“ říká zprvu Cimický. Poté ovšem dodává, že pokud dojde k trestnému činu a neohlásí se, hrozí, že se bude opakovat. „Tohle je vždy věc tak individuální a specifická, že je vždycky dobré se o téhle věci poradit, než ji řešit sám v sobě,“ zdůraznil Cimický ve videu spolku Nepromlčíme.

Pachatel se po čase může sám přiznat

Zazní přitom také dotaz, co pociťuje člověk, když je z něčeho křivě obviněn. Psychiatr na to odpovídá připomenutím povídky francouzského autora Guye de Maupassanta nazvanou Provázek. V ní je jistá postava pomluvena, že ukradl peníze. „Marně to vysvětluje. Stejně všichni mají pocit, že ví, jak to bylo. A to je právě ten moment pochybnosti a vnitřního trápení člověka, který něco nespáchal, ale je z toho obviňován,“ dodal psychiatr v rozhovoru.

Někdy podle něj ale může dojít k tomu, že se u pravého pachatele znásilnění a případných dalších trestných činů projeví jistá sebereflexe, i když spravedlnosti uniká. „Na jednu stranu může prožívat vnitřní radost, že se mu podařilo ošidit stát a spravedlnost. Pokud v sobě má vnitřní pochybnosti, může se stát, že se po čase přijde přiznat. I takové případy známe,“ doplnil psychiatr.

Sedl si za mě a chytil mě za prsa, říká údajná oběť

V současnosti Cimický čelí obvinění hned několika žen, že právě on je sexuálním predátorem. „Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám,“ řekl psychiatr před pár dny. Případné státní vyznamenání po začátku kauzy odmítl.

Jednou z údajně napadených byla i moderátorka Martina Hynková Vrbová, která redakci CNN Prima NEWS poskytla otevřený rozhovor. Setkala se s ním, když připravovala pořad do televize. „Sedl si za mě a v tu chvíli mě chytil za prsa, začal mě líbat a já nevěděla, co se děje. Pak se mi ho podařilo odstrčit a v tu chvíli si přede mě klekl a začal mi citovat báseň o Šípkové Růžence. Pravděpodobně nějaká z jeho básní, byl trochu v transu a říkal mi Šípková Růženko. Nechápala jsem, co se dělo,“ popsala.

Když ho po několika dnech znovu uviděla, choval se prý, jako kdyby se nic nestalo. „Udělalo se mi špatně od žaludku a nebyla jsem schopná vést naše rozhovory,“ podotkla. Režisérovi následně řekla, co se stalo, a samotného natáčení se už neúčastnila. Následně jí prý došlo, že Cimický z ní chce udělat blázna, proto před 20 lety nešla na policii.

Kvůli sexuálnímu obtěžování měl skončit v Bohnicích

Ke slovům pacientek o jeho údajném chování se Cimický podle svých slov nemůže kvůli lékařskému tajemství vyjadřovat. Řekl pouze, že za svůj život se setkal i s tím, že mu pacienti vyhrožovali či ho fyzicky napadli, někteří ho nenáviděli, jiní mu zase projevovali přespřílišnou náklonnost daleko za hranicí společenské normy.

Cimický už dříve popřel obvinění herečky a zpěvačky Jany Fabiánové, která v říjnu na sociální síti uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. Posléze jej ze sexuálně laděných útoků či nevhodného chování obvinilo několik dalších žen.

Někdejší Cimického nadřízený, psychiatr Zdeněk Bašný, řekl, že Cimického odchod z bohnické léčebny v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním. Cimický tam byl primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení v letech 1981 až 1996. Ženy v médiích většinou popisují obtěžování právě z této doby.

Tagy: