Atlantida, Biely kvet, Katka. Deset největších hitů Mira Žbirky z 80. let

Miro Žbirka

Nekrolog Mekyho Žbirky

Když nenápadný mladík s brýlemi Miro Žbirka porazil v anketě Zlatý slavík do té doby pravidelného vítěze Karla Gotta, byla to opravdová senzace. O to větší, že Miro se na sólovou dráhu vydal teprve v roce 1981, ovšem jistou známost si vydobyl už před tím jako člen skupiny Modus. Mnozí považují jeho písně z 80. let za vůbec nejlepší, které složil. Připomeňme si jeho největší tehdejší hity.

Hity byla nabitá už Žbirkova debutová deska Doktor sen (1980). Jeden z nich ale vyčnívá dodnes: Balada o poľných vtákoch. Písnička se přitom na album málem nedostala. „Toto tam asi nedáme, ale pro jistotu vám to zazpívám,“ řekl svým spoluhráčům ze skupiny Limit. Jenže bubeník ihned řekl, že písnička na desce musí být, což je paradox, protože v ní nakonec žádné bubny nezazní.

Jeho postavení hitmakera upevnilo druhé LP Sezónné lásky (1982). Na něm vedle popovějších skladeb zaujala především Atlantida, i když cestu k publiku si musel hledat déle. V roce 2015 dokonce dala jméno stejnojmennému muzikálu složenému ze Žbirkových písní.

To píseň Biely kvet se stala obrovským hitem okamžitě. Původně tedy mělo jít o květ černý, ale to tehdejší cenzurou neprošlo. „Kamilovi Peterajovi (autorovi textu, pozn. red.) se nakonec zalíbilo napětí mezi změnou čierného na biely kvet a dalším veršem ‚dlhá ihla smútku v ňom‘, který tam zůstal z té původní verze,“ vzpomínal později Žbirka na tuto změnu.

Ze třetí studiové desky Roky a dni (1983) si stojí za to připomenout slavný hit Múr našich lások, který vystihl pocity lidí hledajících spřízněnou duši: „Na konci ulice stál múr našich lások, múr detí postrácaných čo nechcel nik, na konci ulice stál múr našich lások, len on nás počúval rád čistých a zlých.“ Ani o této skladbě prý Žbirka netušil, že by se mohla stát hitem.

A často se hrála i píseň Denisa, kterou Žbirka složil pro svou dceru, které v době vydání desky bylo 11 let. Však i text zní trochu dětsky: „Deni – tu na dlani mám vzducholoď. Na zázračný výlet ňou poď. Na svet sa dívajme zhora – tam je škola – tam les.“

A do třetice z alba Roky a dni: s písní Nechodí vyhrál Žbirka soutěž Bratislavská lyra roce 1983. Píseň nahrál i anglicky v tehdejším Německu. Zpěvák později říkal, že se tam stala hitem ještě dřív než u nás.

Slavná je i píseň 22 dní ze Žbirkovy další desky Nemoderny chalan (1984). I když ani ta neměla cestu snadnou. „Jeden hudební redaktor říkal – Není to špatné, ale Biely kvet to není, nevím, jestli to budeme hrát,“ vzpomínal zpěvák po letech v rozhovoru pro web iDnes.cz.

Album Chlapec z ulice (1986) přineslo hned dva nezapomenutelné hity. Prvním byl Dr. Jekyll, Mr. Hyde. Podle Žbirky vznikl tak, že si ve čtyři hodiny ráno poznamenal na papírek slova „Dr. Jekyll, Mr. Hyde, každý z nich je iný, obaja však rovnako riadia moje činy“ a ráno dopsal text i hudbu.

Druhým byla píseň Katka, dnes známější jako Katrin. Byla věnována jeho druhé ženě Kateřině, která se později stala jeho osobní manažerkou. Pikantní je, že v době vydání desky byl Žbirka stále ještě ženatý s první manželkou Helgou, Kateřinu si vzal od dva roky později.

Na albu Zlomky poznania (1988) zazněla píseň Možno sa ti zdá. Její textař Jozef Urban byl básník a Žbirka si ho vybral, když dostal jeho sbírku Malý zúrivý Robinson. První texty včetně tohoto psal prý Urban u Žbirky doma.

V roce 2020 natočil oceňovaný režisér Šimon Šafránek celovečerní dokument Meky, který pojednává o životě slovenské legendy Mekyho Žbirky. Na film se můžete podívat zde.

.

Tagy: