Netušil jsem, že je to tak vážné. S Mekym jsme vyrůstali, truchlí Vašo Patejdl z Elánu

Meky Žbirka patřil mezi legendy české a slovenské pop music.

Nekrolog Mekyho Žbirky

Smrt hitmakera Miro Žbirky způsobila na české a slovenské hudební scéně šok. Kolegové smutné zprávě nemohli uvěřit. Zdrcen byl i hudebník a člen skupiny Elán Vašo Patejdl, který se zesnulým zpěvákem prožil mládí.

K slzám během povídání o zesnulém zpěvákovi Miroslavu Žbirkovi pro CNN Prima NEWS neměl daleko. „Jsem z toho zničený. Přiznám se, že se mi teď těžko něco říká. Je to pro mě šok a chvíli bude trvat, než se z toho vzpamatuju. Je to velká ztráta, byli jsme kamarádi. Hrůza,“ povzdechl si Vašo Patejdl.

Se Žbirkou měl vystupovat v sobotu 6.11. jako host na koncertě houslisty Jaroslava Svěceného k jeho šedesátým narozeninám. „Meky vzkázal, že je v nemocnici. Netušil jsem, že je to ale tak vážné, že to takhle dopadne,“ pronesl.

Chtěli jsme být slavní

„Když se řekne Meky Žbirka, vybaví se mí mladost dětství na sídlišti v Bratislavě, kde jsme kousek od sebe všichni bydleli. My jsme dělali Elán, on s kytaristou Jánem Balážem Modus. Vyrůstali jsme spolu a chtěli být slavní. Netušili jsme ale, že je život takhle krátký,“ uzavřel Vašo Patejdl.

Miro Žbirka zemřel 10. listopadu ve věku 69 let. Poslední roky života ho trápily zdravotní potíže. Měl problémy s dýcháním, v roce 2017 prodělal těžký zápal plic.

V roce 2020 natočil oceňovaný režisér Šimon Šafránek celovečerní dokument Meky, který pojednává o životě slovenské legendy Mekyho Žbirky. Na film se můžete podívat zde.

Tagy: