Nejautentičtější záběry z války: Voják zachytil bitvu v zákopech ze svého pohledu

Video drsné bitvy natočené z vlastního pohledu ukrajinským vojákem na donbaské frontě sklízí vášnivé reakce na sociálních sítích. Podle odborníků jde o jeden z nejlepších autentických záznamů toho, jak válka reálně vypadá.

Záběry zachycují dění na frontě. Ruský útok je zrovna v plném proudu. Ukrajinský voják, který si na internetu říká prostě „Predátor“, se ze svého zákopu snaží protipancéřovými střelami zasáhnout obrněnce za nedalekým křovím.

Tím na sebe ale upozorňuje, a tak je pod ostrou protipalbou. Kolem létají kulky, hlína, třísky. Nepřátelé o zákopu ví a neustále ho ostřelují ze všech možných zbraní. „Video působí věrohodně. Vypadá, že jde o reálnou situaci a že to není nahraná scéna,“ popsal bezpečnostní analytik Univerzity obrany v Brně Zdeněk Petráš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děti i staří bez vody a tepla. Na Donbasu je to šílené, popsali reportérovi čeští dobrovolníci

Střelec v jednu chvíli náhle zpozoruje nepřítele a okamžitě střílí. Druhý voják v zákopu ale vůbec nevylézá z krytu. Kolegovi jen podává munici a zbraně, často neobratně. „Je poměrně vystresovaný a chová se dost nestandardně – vlastně nebezpečně vůči svému spolubojovníkovi,“ řekl Petráš.

Bitva trvá nejméně 15 minut. Střelec je neustále v pohybu, snaží se zorientovat, střílí naslepo, několikrát střídá zbraně i granáty. „Jde o dost intenzivní bojový střet. Takto intenzivní střety mezi malými skupinami se můžou odehrávat často,“ sdělil Petráš.

„Nepřítel na nás pořád tlačí, neustále se pokouší o útok ze všech směrů, po celé frontě,“ uvedl velitel jednotky ukrajinských ozbrojených sil. „Snaží se postupovat každý den. Střílí hodně střel ráže 120 milimetrů, z tanků,“ sdělil jeden z ukrajinských vojáků. Výsledkem je, že obě strany na frontě spotřebovávají obrovské množství munice a také lidských životů.

Tagy:
zbraň Ukrajina Donbas ruská invaze na Ukrajinu