Děti i staří bez vody a tepla. Na Donbasu je to šílené, popsali reportérovi čeští dobrovolníci

Lidé jsou bez vody a elektřiny. Vidíte rozmlácené a hořící domy. Přesně tak popisují situaci na Donbasu čeští dobrovolníci, kteří se odtud právě vrátili. Do válečné zóny vezli vybavení pro vojáky i krmení pro zvířata v zoologických zahradách.

Ukrajinská obrana na Donbasu čelí v posledních dnech obrovskému tlaku. Rusové útočí po celé frontě a Ukrajinci už přiznávají potíže – s náznakem možného ústupu. „Bojujeme doslova o každý metr ukrajinské země. Každý den, kdy naši hrdinové odolávají v Bachmutu, Vuhledaru, Marijince a dalších městech na Donabsu, zdržují ruskou agresi o celé týdny,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Situace se u fronty zhoršuje i pro civilisty. Tvrdí to čeští dobrovolníci z týmu Perun, se kterými se redakci CNN Prima NEWS podařilo hovořit. „Vidíte rozmlácené a hořící domy. Vidíte, jak tam běhají děti i staří lidé a teď tam nemají vodu, elektřinu ani teplo. Je to šílené,“ řekli.

ČTĚTE TAKÉ: V Karlových Varech je úplně mrtvo, hlásá ruská propaganda. Realita je jiná, brání se město

Na Donbas vezli vybavení pro vojáky. Cestou ale dopravili také krmení pro zvířata do zoologických zahrad v Kyjevě a Charkově. Zrovna pobývali v Družkivce, když v neděli večer raketa zasáhla nemocnici. „Řekl bych, že útok byl cílený. Raketa byla jen jedna a dopadla přímo na nemocnici. Určitě Rusové počítali s tím, že tam jsou zranění vojáci,“ uvedli čeští dobrovolníci s tím, že Ukrajincům se podařilo evakuovat vojáky ještě před útokem.

Pomoc skutečným hrdinům

I členové týmu Perun na Donbasu poskytují lékařskou pomoc a ví, co jim hrozí. Přesto jsou odhodlaní pokračovat ve své práci.

Založili sbírku Pořádný off-road Čechům na Ukrajině na darujme.cz a zatím vybrali přes 235 tisíc korun. „Rychlá pomoc a operační hybnost je v této válce naprosto klíčová. Na Ukrajinu proto vozíme sanitky i osobní vozy z druhé ruky, které pomáhají dostat na místo potřebnou pomoc, zdravotníky a čerstvé posily rychleji. Tato auta tam mají krátký život, ale zakončí ho statečně, se vší hrdostí a pomohou skutečným hrdinům vybojovat nejdůležitější bitvu za poslední generace,“ uvádí zakladatelé sbírky.

Nyní potřebují jeden silnější vůz pro Čechy, kteří s ním budou plnit všechny úkoly, které se jim postaví do cesty. „Uběhl rok od invaze a Rusko rozjelo druhou velkou ofenzívu. Má dvojnásobné počty. Jedeme do největší bitvy od 2. světové války,“ napsali čeští dobrovolníci.

Tagy: