Všude se válí hory munice, auto musíte maskovat. Zrno přibližuje práci válečného reportéra

Matyáš Zrno natáčel na Ukrajině

Matyáš Zrno popsal natáčení na Ukrajině

Ruská invaze na Ukrajinu trvá již téměř osm měsíců. S ukrajinskými vojáky mnohdy natáčí i vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Ten nyní popsal, jak probíhá natáčení na frontové linii i jakou munici zanechávají ruští vojáci při útěku ze svých pozic.

Pro většinu kanonů vyrobených na východě se používá munice ráže 152 mm. „Je to klíčová munice této války a ukrajina jí má velký nedostatek. Ruské letectvo a rakety totiž od začátku války likvidovaly ukrajinské muniční sklady,“ popsal Matyáš Zrno. Podotkl, že se jedná také o jeden z druhů munice, která vybuchla ve vrbětickém muničním skladu. „Rusové se totiž obávali, že by mohla skončit na Ukrajině,“ vysvětlil Zrno.

Ukrajinská armáda ale v posledních dnech vytlačuje ruské vojáky z jejich pozic. „V nich pak zůstávají doslova hory munice. Minometných granátů ráže 82 mm se v ruských pozicích válí doslova stovky kusů,“ sdělil Zrno s tím, že získanou munici pak ukrajinští vojáci používají k ostřelování ruských pozic.

Natáčení na frontové linii s sebou ale nese velká rizika a reportéři musejí být opatrní. „Musíte například maskovat své vozidlo, zaparkovat ho do křovin nebo do lesíka,“ sdělil Zrno. Dodal, že například v Chersonské oblasti takových míst moc není. „Musíte ho také přikrýt maskovací sítí, aby si vás nevšimly ruské drony,“ podotkl. Když by si totiž auta ruské drony všimly, mohou by na něj shodit granát nebo případně navést dělostřeleckou či minometnou palbu.

Jedním z míst, kde Zrno natáčel, je i vesnice Dudčany u Nové Kachovky na jihu Ukrajiny. „Odešli odsud všichni lidé. Z jedné strany je ukrajinská armáda, z druhé za mostem ruští obránci, kteří se snaží zabránit ukrajinskému postupu,“ popsal Zrno. V Nové Kachovce je totiž hráz Dněpropetrovské přehrady, která zásobuje pitnou vodou Krym. „Vede odtud také cesta dál na Cherson,“ dodal Zrno.

Tagy:
válka Ukrajina CNN Prima NEWS Krym Matyáš Zrno Nova Kachovka ruská invaze na Ukrajinu