Auto výstředního vynálezce je na prodej. Má unikátní dveře i obří sochu na přídi

Vypadá jako luxusní vůz pro úhlavního záporného hrdinu ze starého filmu s Jamesem Bondem. Ve skutečnosti jde o vzácný automobil Mohs SafariKar, který v roce 1973 stvořil výstřední vynálezce Bruce Baldwin Mohs. Téměř 50 let stará automobilová kreace se chlubí výsuvnými dveřmi, které mají chránit lovce divokých zvířat v Africe. Vzadu mají k dispozici pohodlné místo pro vyčkávání na kořist. Auto je aktuálně k mání v přepočtu za dva miliony korun.

Cílem Bruce Baldwina Mohse bylo postavit auto, které bude pohodlné pro lovce divé zvěře v Africe. Celkem vznikly tři prototypy a jeden z nich je nyní na prodej.

Američan Bruce Baldwin Mohs měl talent v mnoha směrech. Vynalezl například instantní mléčný nápoj, deflektory na dálnici, které měly chránit řidiče před smrtelnými nehodami, nebo speciální lak pro televizní lampy, jenž měl bránit jejich explozi. Vzhledem ke svému záběru se rozhodl zapojit také do automobilové branže.

Aby vás nesežral lev

Jako základ pro svůj vůz použil v té době poměrně rozšířený International Harvester Travelall. Na jeho rám nasadil výstřední karoserii vyrobenou hlavně z hliníku a wolframu. Hranatý design završila mohutná příď s masivní maskou chladiče a světla schovaná za zlatou mříží. Vpředu se tyčila velká socha ptáka, která měla vozu dodat majestát.

Unikátní systém měly dveře vozu. Ty se neotvíraly pomocí pantů, ale výsuvným systémem, což mělo usnadnit přechod lovců z třímístné kabiny vpředu na zadní plochu, aniž by byli ohroženi tím, že je během toho napadne divoká zvěř. Dveře tak vlastně fungovaly jako štít. Šlo přes ně i ve stoje střílet. Vzadu pak bylo také místo na to, aby se lovci postavili a počkali si na kořist.

Pod kapotou prodávaného vozu trůní výkonný benzinový osmiválec. Je vybaven rádiem pro příjem AM i FM a další CB jednotkou pro komunikaci v divočině. Auto má najeto pouhých 100 kilometrů, takže je i po 48 letech ve stavu nového vozu. K mání je na webu Bring A Trailer a aktuální cena je v přepočtu dva miliony korun. Dá se ale počítat s tím, že nadšení sběratelé budou ještě přihazovat.

Tagy: