Český autoland se zmítá v krizi. Propustit stovku lidí musela i firma s dlouholetou tradicí

Automobilová firma

Příběh firmy v problémech

Automobilový průmysl v současných dnech čelí mnoha problémům. Kromě energetické krize se potýká také s útlumem zakázek, a proto na řadu přichází i propouštění zaměstnanců. Například ze Žirovnice na Vysočině míří komponenty pro automobily do celého světa. Firma Knoflíkářský průmysl Žirovnice má dlouholetou tradici, přesto ale nyní zažívá velmi krušné časy. S optimismem přitom nemůže hledět ani do budoucna.

Oproti roku 2018 společnost eviduje pokles poptávek o 40 procent. Z 370 zaměstnanců už stovka musela odejít a zdá se, že cesta z krize je v nedohlednu. „V rámci energií se díváme po úsporách úplně všude. Jestli budeme svítit, případně zda budeme topit na 20, nebo na 18 stupňů,“ popsal Pavel Zvěřina, ředitel firmy Knoflíkářský průmysl Žirovnice.

Ceny energií jsou neúprosné

Tržby se daří v Žirovnici zatím držet na stejné úrovni jen díky změně sortimentu nebo novým projektům. Ceny energií jsou ale neúprosné. „Oproti tržbám v roce 2018 nám energie dělaly tři procenta, pokud se potvrdí předpoklad na rok 2023, tak stoupneme na 17 procent,“ sdělil Zvěřina.

Ve firmě je mezi zaměstnanci cítit nejistota. „Všichni pociťujeme, že by ty stroje mohly jet naplno a že tam prostě ta rezerva je,“ řekl technolog pokovení ve výrobě Radek Holý. Vedle toho Hana Salavová ve firmě pracuje už 14 let a věří, že podnik těžké časy přečká. „Vždycky se člověk bojí o práci, ale děláme, co můžeme,“ uvedla Salavová.

Firma již musela zdražovat a její odbyt klesá. Podle Zvěřiny bude rozhodující začátek roku. „Když si vezmu tu nejistotu, která nás čeká v příštím roce, tak rozhodne první kvartál,“ sdělil Zvěřina.

Tagy:
energie ekonomika propuštění Kraj Vysočina Pavel Zvěřina Žirovnice Knoflíkářský průmysl Žirovnice a.s.