Babiš byl český Donald Trump. Vše si prosazoval silou, říká odborník na komunikaci

Radim Pařík

K věci 20.10.2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) byl takový Donald Trump České republiky. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to prohlásil odborník na komunikaci Radim Pařík. Podle něj si Babiš až po volbách uvědomil, že si nemůže dělat v politice jen nepřátele, ale musí hledat i spojence. Jeho rozhodnutí odejít do opozice Pařík považuje za chytrý krok.

„Terč, na který mířily všechny politické pušky, zmizel a politici se teď zabývají sami sebou. Nejsem si jistý, jestli přejít do opozice premiérovi někdo poradil nebo ne, ale rozhodně to bylo velmi chytré rozhodnutí,“ uvedl Pařík. „Je však důležité si uvědomit, že se Babiš nestahuje, ale jenom říká, že je ochoten dát premiérské křeslo koalici Spolu,“ podotkl.

Podobný názor má i politolog Lukáš Valeš. „Vzhledem k tomu, jak se zhoršuje ekonomická i covidová situace, tak je pro hnutí ANO mimořádně výhodné být v opozici, sbírat opoziční body a těšit se z toho, jak se bude nová vláda zorientovávat a bude dělat chyby,“ řekl Valeš. Podle něj je ve hře také možnost, že se Andrej Babiš bude v roce 2023 ucházet o místo prezidenta republiky.

Odborník na komunikaci Pařík ve vysílání CNN Prima NEWS také zmínil, že Andrej Babiš po volbách změnil taktiku. Podle něj si uvědomil, že si v politice nemůže dělat jen nepřátelé. „Ať už v politice, diplomacii či vyjednávání, člověk si musí hledat také spojence,“ vysvětlil profesionální vyjednávač.

Fiala opakoval, že vyhraje

„Premiér už od určité fáze své předvolební kampaně vysílal signály směrem k předsedovi ODS Petru Fialovi s tím, že by se s ním chtěl domluvit,“ řekl Pařík s tím, že hnutí ANO je velmi silným klubem, který má 72 poslanců a při troše dobré vůle by mohli ustavující schůzi Poslanecké sněmovny zablokovat. „Koalice Spolu a Petr Fiala v jejím čele to velmi rychle pochopili,“ dodal.

Pařík okomentoval také lídrovské schopnosti právě Fialy, jež mnozí odborníci před volbami zpochybňovali. „Pan Fiala prokázal schopnost se velmi rychle učit během volební kampaně a měl neuvěřitelný finiš. Pořád opakoval, že vyhraje, díky čemuž dokázal mobilizovat nerozhodné voliče a teoreticky mohl přitáhnout i voliče z jiných skupin,“ řekl Pařík.

Tagy: