Babiše vypískali na Kladensku. Rozhodnutí o kandidatuře na Hrad by mohl oznámit 28. října

Mítink Andreje Babiše (ANO) v Unhošti

Babišovo turné pokračuje

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš možná oznámí své rozhodnutí ohledně prezidentské kandidatury 28. října. Řekl to na svém mítinku v Žižicích. Bývalý premiér tak znovu posouvá datum očekávaného prohlášení. Podle jeho dřívějších slov mělo jasné stanovisko ohledně prezidentské kandidatury zaznít v září. Později svá slova korigoval s tím, že se tak stane v listopadu.

„Já jsem o tom přemýšlel a možná posunu ten termín. Líbilo by se mi 28. října, to je takový důležitý den, na Hradě bude vyznamenání, tak bych to mohl oznámit tam,“ uvedl Babiš.

Na konci června přitom novinářům při návštěvě Karlovarského kraje řekl, že plánuje oznámit své rozhodnutí 4. listopadu. Na dotaz, proč se pro změnu termínu rozhodl, zatím expremiér nereagoval.

Ještě před červnovým vyjádřením Babiš tvrdil, že případnou kandidaturu na post hlavy státu oznámí v září. Bývalý ministerský předseda také nebude pro kandidaturu sbírat podpisy občanů, jak původně říkal. Pokud se rozhodne kandidovat, spolehne se na podpisy poslanců. Těch je potřeba 20 a ANO má ve Sněmovně 72 křesel. Podpisů občanů je pro prezidentskou kandidaturu potřeba sesbírat 50 tisíc.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty prý podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami.

Ve čtvrtek se Babiš setkává s lidmi ve Středočeském a Ústeckém kraji, v pátek pak na Karlovarsku. Je to poprvé od mítinků v Jihočeském kraji minulý týden, které provázela vyhrocená atmosféra i kritizované zásahy policistů v civilu proti Babišovým odpůrcům.

Ani tato pauza ale očividně nepomohla – s negativními ohlasy se expremiér setkal hned ve čtvrtek dopoledne, a to v Unhošti na Kladensku. Na místě se shromáždilo zhruba 20 jeho odpůrců, kteří se rozhodli vystoupení šéfa ANO přerušovat hlasitým pískotem a troubením.

Sám Babiš další příchozí nabádal, aby se nedali vyprovokovat. „Ignorujte ty lidi, kteří přišli narušit tento mítink,“ řekl předseda ANO. Jeho odpůrci stáli několik metrů od karavanu, kterým Babiš jezdí. Z jejich strany se ozývalo například skandování hesla „Bez Babiše bude líp“, ale padaly i nadávky.

Ke konci zhruba hodinového mítinku zaznamenali pořadatelé a policisté muže, který u sebe měl kbelík rajčat. Přišli k němu členové antikonfliktního týmu, kteří s ním promluvili. Žádný konflikt nevznikl.

Kromě protestujících troubila i řada řidičů, kteří projížděli kolem náměstí. Na jednom z domů na náměstí je také vyvěšený transparent s nápisem „Bureši, v Unhošti ti řepka nepokvete. Nechceme politiky, kteří obětují naši budoucnost pro své ekonomické zájmy.“

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí oznámili, že pokud bude policie muset zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté.

Tagy: