Babišovo turné pokračuje, po incidentech ale bude policie postupovat jinak. Co se změní?

Andrej Babiš a Karel Havlíček v Táboře

Reportérka CNN Prima NEWS o změnách na Babišových mítincích

Andrej Babiš míří do Ústeckého a Karlovarského kraje. Aby policisté i pořadatelé předešli konfliktům mezi jeho příznivci a odpůrci budou postupovat jinak. Muži zákona budou v reakci na incidenty policistů v civilu jasně označeni a bude jich na místě více, včetně antikonfliktních týmů. Pořadatelé zase odpůrcům vyhradí část prostoru a jasně se od davu odliší jednotnými tričky.

Na každé setkání předsedy hnutí ANO s občany jsou připraveni desítky uniformovaných policistů. Jejich přesný počet není z taktických důvodů oznámen. Všechna opatření ale budou odpovídat instrukcím policejního prezidenta tak, jak je oznámil na pondělní tiskové konferenci.

Na akce budou nasazeni rovněž členové antikonfliktních týmů, kteří budou předcházet vyostřeným situacím mezi jednotlivými účastníky shromáždění. Dále se mítinků zúčastní policisté z oddělení kriminalistické techniky a z odboru vnitřní kontroly. Ti sice budou v civilu, ale označeni páskou „Policie“, zjistila reportérka CNN Prima NEWS Pavlína Fabiánová.

Kromě toho je ze strany svolavatele povinnost zajistit poklidné shromáždění. Pořadatelé si tak obléknou jednotná trička, čímž se oddělí od davu.

Vyostřené nálady ve společnosti se obává politolog Jan Kubáček a varuje obě strany, aby jim situace nepřerostla přes hlavu. „Pokud se tomuto (násilí) bude dávat nadále zelená, povede to k radikalizaci obou táborů. Pokud chce pětikoalice přistřihnout Babišovi křídla, musí se velmi rychle srazit k sobě a říct: ‚Dost, toto do politické soutěže nepatří,‘“ vyzývá.

Tagy: