Babiš napíná Česko tajemným příspěvkem o zítřku. Veřejnost i politici si z něj utahují

Na sociálních sítích premiéra Andreje Babiše (ANO) se ve čtvrtek odpoledne objevil záhadný příspěvek. Ten značí, že by měl předseda vlády v pátek učinit odhalující oznámení. „Zítra řeknu pravdu,“ napsal pouze verzálkami Babiš na sítích. Jakou, však veřejnosti zůstává utajeno. Lidé proto začali tipovat. A mnozí nešetří vtipy.

Babiš byl ve svém příspěvku stručný. Někomu by se tak mohlo zdát, že jeho účty na sociálních sítích napadli hackeři. Podle informací CNN Prima NEWS je však tato verze mylná. Premiér se skutečně chystá v pátek něco oznámit.

Mnozí lidé proto v komentářích začali tipovat, o jakou „pravdu“ by se mohlo jednat. Většina reakcí si Babiše dobírá. „Co s sebou do vězení: 2× šampón, 4× sprchový gel, pěnu na holení, holítka, krém na tvář (většina mívá ve vězení problémy s vysoušením kůže), 4 tuhé deodoranty (žádné voňavky ve skle), 4 zubní pasty, 4 kartáčky, špulky do uší, 2 kartony papírových kapesníčků a 10 toaleťáků,“ napsal jeden z uživatelů pod příspěvkem na Twitteru.

„Dneska není první duben, je červenec,“ uvedla zase jiná uživatelka. „Držím palce, poprvé je to vždycky nejtěžší,“ reagoval na Facebooku další komentující. Někteří však Babišově odhodlání nevěří. „Tohle je fejkovej profil, ne? Pravej Andrej nemůže ani tušit, co je pravda,“ rýpl si jeden z reagujících.

Tu říkáš vždycky, že jo?

K příspěvku se vyjádřili také někteří politici. „No konečně! Po těch letech lží! Jsem zvědavý,“ napsal například poslanec ODS Stanislav Bláha. Koalice Pirátů a STAN zase na příspěvek reagovala formou takzvaného „meme“, tedy koláže, která popiskem trefně cílí na určitou situaci. „Tu říkáš vždycky, že jo?“ táže se v obrázku, který pochází z filmové série Hvězdné války.

Jiní naopak premiérovo oznámení pojali o něco hlubokomyslněji. Babišův příspěvek chápou jako signál, že dosud pravdu nemluvil. „Takže jste doteď lhal?“ ptá se jeden z komentujících.

„Jelikož dnes ještě lžete, tak i tohle tvrzení je nepravda. Autor tak zastává stanovisko, které zároveň vyvrací,“ napsal jeden z „předních fanoušků“ pod příspěvkem. „Po 10 letech v politice jste se až nyní rozhodl mluvit pravdu, pane premiére? Tomu snad už ani nikdo nevěří,“ zněla další z reakcí na Facebooku.

K oznámení se vyjádřil také spolek Milion chvilek pro demokracii, který premiéra dlouhodobě kritizuje za jeho údajný střet zájmů, chování v politice i směrem k veřejnosti. Právě to, aby premiér mluvil pravdu, bylo mimo jiné předmětem několika protivládních demonstrací, které spolek v uplynulých letech organizoval.

„Skvěle, pane premiére! O čem to bude? O neoprávněném čerpání dotací na Čapí hnízdo? O tom, že jste odpovědný za nezvládnutou pandemii a více než 30 tisíc zmařených životů? O tom, že jste ,uklidil‘ vlastního syna na Krym? Každopádně už se těšíme a Vaše prozření kvitujeme. Buďte pro jednou slušnej. Řekněte pravdu,“ strefil se do Babiše spolek.

Tagy: