Babiš: Vysoké číslo mě „nenadchýná“, jsem z viru nervózní

Andrej Babiš

Vláda chce nouzový stav prodloužit

Andrej Babiš (ANO) je z posledního vývoje kolem koronaviru lehce nervózní a číslo 5 176 nakažených z úterka ho „nenadchýná“. I tak se Česko pod jeho vedením připravuje na předvánoční vlnu rozvolnění, která přijde už ve čtvrtek. Otevřou se restaurace, obchody, služby, fitness centra nebo wellness, prodlouží se i nákupní doba.

„Vir tady bohužel je a včerejší číslo mě vůbec nenadchýná. Chci vás skutečně poprosit, abyste byli opatrní. Budeme žádat o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů,“ řekl premiér Andrej Babiš ve středečním vysílání Snídaně s Novou.

Reagoval tak na vývoj epidemie koronaviru, kdy podle dat bylo v úterý večer 5 176 nově nakažených. V rámci škály u systému PES se Česko už téměř 14 dnů drží na hodnotě 57 a neklesá, je tak stále ve třetím stupni. Právě ve stupni PES 3 se od čtvrtka otevírají obchody, restaurace, služby i sportoviště.

„Těch rozvolňování je strašně moc. Takže pokud lidi to nemusí hned využít a počkají si trošku, tak by bylo fajn být opatrný. Já jsem z toho vývoje lehce nervózní,“ dodal Babiš a požádal občany, aby byli disciplinovaní.

Před rozvolňováním v takovém stádiu šíření viru varuje řada odborníků. Například exministr Roman Prymula dříve uvedl, že aby byla epidemie pod kontrolou, mělo by být denně 1 000 nakažených.

Tagy: