Neslavme společně Vánoce a Silvestra. Zabráníme třetí vlně, vyzývá imunolog Hořejší

U stromečku s rouškou

Ministr zdravotnictví Jan Blatný nevylučuje třetí vlnu koronaviru. Ta by do Česka mohla dorazit začátkem příštího roku. Podle imunologa Václava Hořejšího by si lidé měli odpustit společné oslavy vánočních svátků a Silvestra. V pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové uvedl, že nebezpečí třetí vlny vidí „padesát na padesát“. Šéf podnikatelských odborů Radomil Bábek varoval, že pokud vláda opět vypne ekonomiku, pro malé obchodníky to bude znamenat ránu do vazu.

Podle imunologa Václava Hořejšího k rozvolnění může pomoci jen vakcinace a v prvním čtvrtletí příštího roku by měla být minimálně riziková skupina očkována.

„Třetí vlna závisí na tom, jak lidé budou dodržovat stávající protiepidemická opatření v následujících týdnech, budou mít tendenci se scházet o svátcích, slavit společně Silvestra a tak dále. Ale to bychom si měli odpustit. Vidím to padesát na padesát, může to skončit opravdu špatně a zase vylétnut do výšek, které jsme v Česku měli před měsícem, což by bylo opravdu velmi špatné. Zvlášť z pohledu, že dnes máme přes sedm tisíc mrtvých, a pokud bude každý týden tisíc přibývat, je to opravdu tragické a budeme nejhorší na světě,“ varoval imunolog Václav Hořejší v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS. Lidé by se podle něj měli chovat zodpovědně.

Šéf podnikatelských odborů Radomil Bábek ale očekává třetí vlnu i další vypnutí ekonomiky. „Po tom, jak vláda postupuje a jak vyhrožují pan Blatný, Prymula a další, očekávám, že znovu přijde nějaké takové období. A pokud jsou dnes už malí obchodníci v zásadních existenčních potížích, tak se domnívám, že při třetím vypnutí to bude znamenat ránu do vazu,“ zdůraznil Bábek.

Jestli vláda podle Hořejšího myslí vážně protiepidemický systém PES, tak podle něj budou další restrikce nevyhnutelné. „Pokud se situace bude po Vánocích zhoršovat, bude to automaticky znamenat, že se stupně budou zpřísňovat, to se nedá nic dělat,“ řekl imunolog.

Proč jsou otevřené obchody se zbraněmi?

Od pondělí platí další změny v obchodech, mohou být otevřené až do jedenácti večer. Jedná se především o supermarkety, prodejny potravin či drogerie a nově také prodejny zbraní a střeleckých potřeb. Stále se to tak netýká běžných prodejen oblečení, sportovního vybavení a dalších. Skupina více než šedesáti senátorů se proto hodlá obrátit na Ústavní soud, postup vlády totiž považuje za diskriminační.

„Mám pocit, že vláda se chová konzistentně nesmyslně. Když bych to měl trošku odlehčit, tak bych se pozastavil nad otevřením obchodů se zbraněmi a střelivem. Připadá mi, jestli nám vláda nechce něco naznačit,“ okomentoval opatření zástupce podnikatelů Bábek. Obchody se však otevřely, jelikož myslivci hlásí, že ze severu do Česka míří mor afrických prasat a zbraně budou potřebovat na odstřel divoké zvěře.

Podle Hořejšího do těchto obchodů chodí nakupovat dva lidé za hodinu, takže když se otevřou, protiepidemickou situaci to nezhorší. „Mělo by se pečlivě uvážit, které uzavření prodejen a provozoven přispívá více k šíření choroby a které méně. Ukazuje se, že zásadní věcí bylo uzavření barů a restaurací,“ zdůraznil.

Bábek: Vláda není rozumná

S tím, že se vláda chová nesmyslně, prý ale nyní Hořejší nemůže souhlasit. „Vláda se chovala špatně v září nebo v říjnu, když přijala opatření o tři neděle později, než měla, ale v poslední době se podle mě chová naopak velmi dobře. Například systém PES je něco, co už tu mělo být dávno,“ upozornil imunolog. Uznal však, že kdyby vláda chtěla být hodně přísná, měla by nechat uzavřené všechny obchody a bylo by to spravedlivé.

„Když mohou být otevřené obchody, které jsou navštěvovány dvěma nebo pěti lidmi za hodinu, tak proč nemohou být otevřené i všechny ostatní? Ty s obuví, knihami nebo hračkami,“ rozčílil se Bábek v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové. Podnikatelské odbory podle něj neustále píšou vládě, zveřejňují příběhy lidí, které vláda dostala do existenčních potíží a snaží se ji přimět k tomu, aby se začala chovat rozumně. „Je to velice obtížné, protože vláda rozumná není,“ okomentoval Bábek.

Hořejší však uvedl, že vše nechává na odbornících, protože v ně má momentálně plnou důvěru. „Protože PES připravili opravdu dobře. Je potřeba, aby politici systém nezačali obcházet a nezačali jej změkčovat, aby vyhověli lidem. To by se nám mohlo vymstít zmíněnou třetí vlnou,“ varoval Hořejší.

Promoření je iluze, pomůže jen vakcína

Rozvolnění si Hořejší dokáže představit jen v souladu se systémem PES. „Kdyby podle něj vláda přísně postupovala, zjistíme, že nikdy nevybředneme z nouzového stavu, který si vláda s takovou chutí užívá,“ upozornil zástupce podnikatelů Bábek.

Podle profesora Hořejšího rozvolnění může urychlit vakcína. „Žádoucího stavu můžeme dosáhnout vakcinací. Jsem v tom optimista a myslím, že to začne na konci roku a během prvního čtvrtletí budou alespoň rizikové skupiny očkovány,“ zdůraznil imunolog a zároveň dodal, že promoření je naprostá iluze.

„V současnosti prošlo onemocněním něco mezi pěti až deseti procenty populace. Kdybychom tímto tempem postupovali dál, byli bychom promořeni asi za dva roky a během toho by zemřelo asi sto tisíc lidí, takže to je absurdní,“ vysvětlil Václav Hořejší.

Tagy: