Babiš s Hamáčkem: Opozice si z nouzového stavu udělala fetiš. Chtěli jen mluvit do kamer

Andrej Babiš

Speciál 360°: Hlas lidu 1.9.2021

Politici se v předvolební debatě na CNN Prima NEWS dohadovali, proč byla covidová situace v České republice tak špatná. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vinil opozici, že si z neustálého hlasování o nouzovém stavu udělala fetiš. Premiér Andrej Babiš (ANO) jej doplnil, že opoziční politici chtěli pouze mluvit na kamery.

„Zlom přišel na podzim, kdy byl nekonečný boj o nouzový stav. Opozice si z něj udělala fetiš, řešilo se to každých 14 dní. Opozice nás donutila jít nevyzkoušenou cestou pandemického zákona a ne nouzovým stavem,“ stěžoval si Hamáček.

A Babiš ho podpořil: „Opozice potřebovala krátké nouzové stavy, aby mohli mluvit ve Sněmovně na kameru. Z praxe neví vůbec nic. Proto jsem řekl, že to nepotřebuji poslouchat, proto jsem prosadil zahrádkářský zákon.“

Opozice to však viděla jinak. „Možná se pod rouškou nouzového stavu v jiných státech nedělo takové rodeo jako tady, například v souvislosti s nákupem zdravotního materiálu a dalších pochybných kšeftů. Pandemický zákon jsme napsali dobře, ale vy jste si pak přinesli vlastní. Nouzový stav není špatný, ale nesmí se zneužívat. To se dělo,“ obořil se na vládní představitele předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jako opozice jsme šili roušky, ale vy jste exekutiva. Kdo má většinu? Měli jste přijít a říct: My to vzdáváme, předveďte se vy. To jste neudělali. Vy jste na sebe na začátku bral veškerou odpovědnost, že je vše na vás, a jak to dopadlo,“ vyčítal následně premiérovi lidovecký předseda Marian Jurečka.

Tagy: