Babiš se modlí za postřeleného Fica. Násilí do politiky nepatří, zdůraznil Rakušan

Andrej Babiš a Vít Rakušan

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen

Čeští politici odsoudili atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. „Násilí nesmíme tolerovat,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Modlím se za něj,“ uvedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Fico byl podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi. Informace o Ficově stavu se různí.

„Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji,“ uvedl na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Strašné zprávy ze Slovenska. Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku,“ sdělil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že postřelení slovenského politika je šokující. „Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo,“ doplnil na síti X.

Prezident Petr Pavel popřál Ficovi, aby z útoku vyšel bez následků. „Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti,“ zmínila česká hlava státu.

Pavlův předchůdce Miloš Zeman poskytl následující prohlášení: „S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o atentátu na mého přítele Roberta Fica. Pevně věřím, že se Robertovi podaří uzdravit. A přál bych si velmi, aby byl pachatel atentátu přísně potrestán. Vnášet násilí do politiky je absolutně nepřijatelné.“

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že ho útok šokoval. „Násilí v politice naprosto odsuzuji. Přeji panu premiérovi hodně sil a brzké uzdravení,“ dodal na X.

K útoku se vyjádřili i zástupci SPD. „Co nejdůrazněji odsuzujeme spáchaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a přejeme mu co nejrychlejší uzdravení. Je šílené, že se něco takého děje ve střední Evropě,“ prohlásil šéf opozičního hnutí Tomio Okamura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Atentát je vina opozice a novinářů, tvrdí Ficovi lidé. Čaputová a spol. jsou v šoku

Fico byl podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Podle svědků padly tři až čtyři výstřely. Politik následně padl k zemi. Ochranka ho musela přenést do auta. „Robert Fico je po atentátu mimo ohrožení života. Utrpěl zranění břicha a zřejmě i rukou a nohou,“ uvedl krátce před 16. hodinou Denník N s odvoláním na několik zdrojů.

I agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Na Facebooku Fica se naopak objevila zpráva o tom, že se nachází ve stavu život ohrožujícím. „Nejbližší hodiny rozhodnou,“ informoval Ficův tým.

Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi. Mluvčí ministerstva vnitra Martin Neumann slovenským novinářům řekl, že se jednalo o atentát.

Tagy: