Babiš se vyhne soudní výpovědi syna. Chce ho šetřit, říká expremiérův advokát

Expremiér Andrej Babiš (ANO) u soudu (13.9.2022)

Soudní proces s Andrejem Babišem 13. září 2022

Soud s expremiérem Andrejem Babišem (ANO) v kauze možného dotačního podvodu pokračoval ve středu u Městského soudu v Praze třetím dnem. Zatímco manželka šéfa hnutí ANO Monika Babišová, její bratr i expremiérova dcera z prvního manželství využili práva nevypovídat, nečekaně se rozpovídala Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). V úterý už vypovídali v kauze také znalci, jeden z nich zpochybnil pravost podpisu Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda.

Ve středu vypovídali před soudem další svědci. Vystoupil například bývalý předseda Poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ten vzkázal, že by se Babišovi nevyplatilo kvůli dotaci páchat podvod. Dodal, že s expremiérem nemá přátelský vztah, ale je jeho šéf.

Manželka expremiéra Monika Babišová a další členové rodiny využili práva nevypovídat. Nečekaně však promluvila Jana Nagyová, která se omluvila Babišově rodině. Uvedla, že pokud hypoteticky někdo v minulosti pochybil, tak ona.

Jak Nagyová, tak Babiš přitom během prvního dne u soudu vinu popřeli. Babiš označil své stíhání za politické a obžalobu za nepravdivou, nereálnou a nepodloženou důkazy.

Před koncem třetího dne soudního líčení Babišovi advokáti požádali soudce Jana Šotta, aby nechal vyšetřit duševní stav expremiérova syna Andreje Babiše mladšího před jeho páteční výpovědí. Předseda trestního senátu však návrhu nevyhověl, podle něj je muž schopný svědčit.

Babiš pak vzkázal, že se výpovědi svého syna nezúčastní. „Nechce přijít, aby ho neznervózňoval. Chce syna šetřit,“ řekl novinářům expremiérův advokát. Vztahy mezi Babišem starším a mladším jsou podle něj špatné. Omluvenku soudu předala i Nagyová.

Znalec zpochybnil podpis Babiše mladšího

V úterý proběhly kromě čtení některých svědeckých výpovědí zejména výslechy znalců Aleše Čulíka a Vítězslava Hálka. Čulík, jehož specializací je písmoznalectví, uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda pravděpodobně není pravý. Našel prý podobnosti s písmem jeho otce. Hálek pak uvedl, že Farma Čapí hnízdo nebyla schopná si ze svého provozu zajistit dostatek peněz a fungovala jen díky penězům z holdingu Agrofert.

Nagyová je obviněná z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš zatím z pomoci k dotačnímu podvodu. Jeho skutek ale může být překvalifikován. Státní zástupce navrhuje oběma obžalovaným tříleté podmínky a peněžité tresty – pro Babiše desetimilionový, pro Nagyovou půlmilionový.

Dění u soudu jsme sledovali on-line:

Tagy: