Znalec zpochybnil podpis Babiše ml. na listině k akciím. Podobné písmo má expremiér

Andrej Babiš (ANO) u soudu

Soudní znalec uvedl, že podpis Babiše mladšího může být falešný

Soud s expremiérem Andrejem Babišem (ANO) v kauze možného dotačního podvodu pokračuje v úterý u Městského soudu v Praze druhým dnem. U soudu promluvili znalci, četly se výpovědi svědků. Jeden ze znalců uvedl, že podpis Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda pravděpodobně není pravý. Další uvedl, že farma Čapí hnízdo fungovala jen díky Agrofertu.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová v pondělí u soudu vinu popřeli. Babiš označil své stíhání za politické a obžalobu za nepravdivou, nereálnou a nepodloženou důkazy.

Nagyová je obviněná z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Předseda soudního senátu Jan Šott ho ale upozornil, že skutek popsaný v obžalobě by případně mohl být kvalifikován i jako pomoc k poškození finančních zájmů EU. Státní zástupce navrhuje oběma obžalovaným tříleté podmínky a peněžité tresty – pro Babiše desetimilionový, pro Nagyovou půlmilionový.

Zájem veřejnosti byl v úterý, kdy hlavní líčení pokračuje, menší. Na programu bylo dopolední čtení svědeckých výpovědí a odpolední vystoupení znalců. Svědci Babišovi údajně hráli do karet, protože vypovídali v jeho prospěch. „Jsem velice spokojený. Slyšeli jsme výpovědi sedmi svědků a z nich jednoznačně vyplývá, že obžaloba je nepravdivá,“ vzkázal po první část druhého dne soudu expremiér.

Co znalci uvedli?

Odpoledne patřilo soudním znalcům. Konkrétně Aleši Čulíkovi, jehož specializací je písmoznalectví. Uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií společnosti Farma Čapí hnízdo pravděpodobně není pravý. Zároveň řekl, že našel podobnosti s písmem jeho otce.

Dalším pozvaným expertem byl ekonom Vítězslav Hálek ze společnosti Česká znalecká. Ten hodnotil, zda firma Farma Čapí hnízdo měla dostatek finančních prostředků pro svůj provoz mezi roky 2008 až 2013. Podle něj firma nebyla schopná si ze svého provozu zajistit dostatek peněz a fungovala jen díky penězům z holdingu Agrofert.

Dění u soudu jsme sledovali on-line:

Tagy: