Babiš vytáhl do boje za suverenitu. Ve vlasteneckém manifestu nastínil vizi Evropy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v neděli zveřejnil na síti X souhrn idejí nově vzniklé evropské politické aliance Patriotů pro Evropu. V textu úderně nazvaném jako Vlastenecký manifest pro evropskou budoucnost je zdůrazněna snaha o zachování suverenity států a zamezení vlivu globalistů o postupnou centralizaci Evropské unie. Vznik společné aliance hnutí ANO s maďarskou stranou Fidesz a rakouskou FPÖ vzbudilo ohlas po celém kontinentu.

Text na síti X začíná ponurým varováním o tom, že evropské národy jsou na historickém rozcestí. „Dělící čára politiky dnes již nevede mezi konzervativci a liberály nebo mezi pravicí a levicí, ale mezi centralisty, kteří hlásají novou Evropu, a vlastenci a suverenisty, kteří bojují za zachování a posílení Evropy národů, které si vážíme,“ stálo v úvodu v prohlášení.

ČTĚTE DÁLE: Fialova podpora šéfce EK? Šílené, zlobí se Konečná. Pospíšil na „obchodu“ nevidí nic špatného

Evropská unie se podle něj v poslední době obrátila proti svým občanům a tento stav je zapotřebí změnit. V textu je přímo zmíněna myšlenka o snahách „mocných globalistických sil, byrokratů a institucí nahradit národy Evropským centrálním státem“.

Z hrozícího marasmu a temnoty může Evropany vyvést jedině víra v evropské hodnoty, které jsou založené, mimo jiné, na „tradicích a zvycích, které jsou plody řecko – římského a židovsko – křesťanského dědictví“. Národy by zároveň neměli v žádném případě přistupovat na další snahy o centralizaci EU. „Upřednostňování suverenity před federalismem, svobody před příkazy, míru před válkou: to je Manifest Patriotů pro Evropu,“ stojí v závěru manifestu.

Založení nové aliance vzbudilo ohlas napříč světadílem

Zrod nového uskupení může paradoxně způsobit ještě větší rozdělení již tak fragmentovaných pravicových a populistických stran v EU, upozornil rakouský deník Der Standard. Založení aliance ještě neznamená vznik zcela nové frakce v Evropském parlamentu, přestože by aliance splňovala kritérium pro minimální počet 23 poslanců, k založení frakce je zapotřebí zapojení stran z přinejmenším sedmi zemí EU, stojí v pravidlech na oficiálním zpravodajském webu EU.

Potenciálním partnerem aliance Patriotů pro Evropu by podle webu DW mohla být německá pravicově – populistická Alternativa pro Německo (AfD). Před nedávnem byla strana vyloučena z frakce Evropské identity a demokracie (ID). Naopak názorově blízká italská strana Bratři Itálie (Fratelli d'Italia) premiérky Giorgie Meloniové je už součástí skupiny Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda podle Schillerové tajně chystá brutální zvýšení daní. Lidi jste okradli vy, reagoval Skopeček

Tagy: