Babiš se spojil s Orbánem. Zakládají alianci s rakouskými Svobodnými, vyzývají i další strany

Babišovo hnutí ANO, maďarský Fidesz a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zakládají novou politickou alianci. Ke spolupráci vyzývají další evropské strany. Politici to oznámili v neděli na tiskové konferenci v rakouské Vídni.

Předseda FPÖ Herbert Kickl v rakouské metropoli vyzval ke spolupráci s aliancí i další evropské strany. Maďarský premiér na setkání uvedl, že se jedná o velmi důležitý moment. „V tento den začíná změna evropské politiky,“ řekl Orbán, jehož země se chopí 1. července předsednictví v Radě Evropské unie.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka navrhne zvýšení platů zaměstnanců veřejné sféry. Sdělil, o kolik procent to má být

Na závěr si vzal slovo český expremiér Andrej Babiš, který vyjmenoval tři hlavní teze nové aliance: boj proti nelegální migraci, změnu Green Dealu a také boj za svrchovanost členských států.

Babiš: Chtěli jsme prosadit náš program

Babiš snahu o vytvoření nové frakce avizoval již v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. „Šli jsme do voleb, abychom bojovali proti ilegální migraci, abychom změnili Green Deal, který ničí evropský průmysl a zemědělství a má negativní dopad na naše občany. Na základě jednání jsme dospěli k názoru, že Renew a ALDE mají zkrátka jiná stanoviska než hnutí ANO,“ podotkl Babiš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsme bohatá nevěsta, v Europarlamentu založíme frakci proti migraci a Green Dealu, říká Babiš

„Chtěli jsme prosadit náš program. Jsme bohatá nevěsta, druzí za Macronem. Nepodařilo se, tak jsme odešli. Založíme novou frakci,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS. Programem je podle něj suverenita, bezpečnost a změna Green Dealu. S kým ANO půjde do frakce, ale Babiš specifikovat nechtěl. „Řekneme to, myslím, v pondělí. Uvidíme, kolik europoslanců se nám podaří přesvědčit,“ řekl ve čtvrtek předseda hnutí ANO.

Tagy: