Babišův projev: Chyběly emoce i poselství, měl už lepší výstupy, říká politolog

Novoroční projev premiéra Andreje Babiše (zdroj: Vláda ČR)

„Musel jsem se smát, když jsem slyšel z premiérových úst o posunu k digitalizaci,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Podle něj je toto premiérovo hodnocení přehnané. V novoročním projevu mu také chyběla konkrétnost, emoce či poselství. Převažovaly jen sliby.

„Chyběla konkrétnost, aby si lidé řekli: Dobře, ještě chvíli se omezíme, ale za cenu, že v těchto fázích dojde k posunu v očkování, kompenzacích či přístupu státu – to tam velmi chybělo,“ zhodnotil Kubáček premiérův projev. „Občané by hlavně chtěli slyšet, jak k nim stát bude přistupovat, jak bude kompenzovat jejich ztráty, jestli jim ubude byrokracie a jestli budou mít šanci svá povolání obnovit, nejen ať zatnou zuby. Toto je přístup slibem nezarmoutíš,“ řekl Kubáček s tím, že premiér má k tomu jako šéf exekutivy řadu prostředků.

S politologem se na tom shodl i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, podle něhož premiér neprojevil dostatek empatie s těmi, které těžce zasáhly vládní restrikce. „Velmi mi chyběla sounáležitost s lidmi, na něž tvrdě dopadají opatření vlády, a nástin toho, jakým způsobem vláda zvýší podporu pro ty, kteří mají uzavřené živnosti.“ Jurečka naopak ocenil část projevu, v níž předseda vlády děkoval lidem v první linii.

Celkově podle Kubáčka nepatřil tento projev k těm nejlepším. „Slyšel jsem z jeho úst už lepší projevy, co se týče schopnosti namotivovat společnost a získat ji na svou stranu. Postrádal jsem silnější emoci i poselství do roku 2021,“ řekl politolog CNN Prima NEWS. Dodal, že například otázky očkování se Babiš dotkl jen velmi nekonkrétně.

Předseda vlády v novoročním projevu hovořil zejména o tom, jak se během uplynulého roku proměnil život v Česku, omluvil se podnikatelům za ztráty způsobené vládními opatřeními a krátce zmínil důležitost očkování proti koronaviru. Přiznal také, že jeho kabinet chyboval, vedlo to však podle něj k řadě ponaučení.

Tagy: