Úspěch Ukrajinců u Bachmutu, Rusům utnuli plány. Expert mluví o psychologickém zlomu

Ukrajinci po 10 měsících hlásí první větší postup u Bachmutu. Konkrétně u Ivanivky se jim zdařil protiútok a Rusům utnuli plány na případné obklíčení jejich jednotek. „Mohlo by dojít k tomu, že získají oproti opotřebovaným ruským navrch,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní odborník a vojenský historik Tomáš Řepa. Mluvil o psychologickém zlomu.

Z ruského pohledu se situace u Bachmutu vyvíjí podle nejhoršího možného scénáře. Podle šéfa žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina ztrácí ruská armáda dříve dobytá území. „Ukrajinci provedli protiofenzivu u obce Ivanivka. Po 10 měsících je to poprvé, kdy u nich vidíme poměrně výrazný úspěch,“ popsal ve vysílání vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Musejí být na drogách, jdou přímo proti nám. Ukrajinští vojáci popisují peklo v Bachmutu

S tím souhlasil i bezpečnostní odborník a vojenský historik Tomáš Řepa. Zmínil, že by mohla nastat situace, kdy budou mít ukrajinské jednotky u Bachmutu nad těmi ruskými navrch. „Navíc osvobození těch území na jihu od Bachmutu Ukrajincům určitě pomůže i třeba v zásobování,“ narážel na situaci u Ivanivky Řepa. „Tím se znemožnilo odříznutí Ukrajinců ruskými jednotkami,“ odsouhlasil Zrno.

Více se k situaci u Bachmutu dozvíte z výše uvedeného videa.

Tagy:
válka Ukrajina expert Rusko Matyáš Zrno Bachmut Tomáš Řepa