Musejí být na drogách, jdou přímo proti nám. Ukrajinští vojáci popisují peklo v Bachmutu

Město Bachmut se stalo jedním ze symbolů války na Ukrajině. Síly věrné Kyjevu se zde už po řadu měsíců brání urputnému náporu ruských sil a zejména pak žoldákům z Vagnerovy skupiny. Ti jsou často zdrogovaní a nevypadá to, že by se jejich velitelé příliš starali o to, zda útok přežijí. Město je dnes s výjimkou vojáků takřka liduprázdné, budovu, které by se válka nijak nedotkla, nenajdete. Reportáž přímo z místa přinesla britská stanice BBC.

Dělostřelecká palba už není tak intenzivní jako v předešlých měsících, ale stále k ní dochází. Jednotky ukrajinské armády postoupily u Bachmutu za poslední dny o dva kilometry a ruský postup ve městě a jeho okolí se zastavil. Z města prakticky nic nezbylo. Dopady konfliktu jsou viditelné úplně všude.

Bitva trvá již řadu měsíců a západní mocnosti soudí, že zde Moskva velmi ošklivě krvácí. Její ztráty zde odhadují na 20 až 30 tisíc vojáků. Na druhou stranu dodávají, že i Ukrajinci kvůli obraně města přišli o mnoho mužů. V posledních dnech se navíc objevily zprávy o postupném stahování okupantů kvůli očekávané ofenzivě Ukrajiny.

I kdyby se však Rusům, kteří pořád mají silné lidské zdroje, podařilo Bachmut přece jen ovládnout, bude to pro ně pověstné Pyrrhovo vítězství. Ztráty jsou už teď příliš vysoké, z města moc nezbylo a většina místních obyvatel raději utekla.

ČTĚTE TAKÉ: Putin nemá dost novičoku k likvidaci kritiků. Ruská novinářka předpověděla jeho poslední den

„Hlavní důvod, proč bráníme Bachmut, je, abychom v něm nepřítele udrželi,“ popsal pro BBC ukrajinský voják Jevhen. Ten dodává, že Ukrajinci rozhodně nechtějí město úplně opustit. „Mohli bychom se stáhnout, abychom zachránili lidské životy, ale pak bychom zde museli provést protiútok a a ztratili bychom jich ještě mnohem více,“ zmínil.

Další z vojáků Kyjeva jménem Mykola připouští, že cena za Bachmut je pro obě strany příliš vysoká. BBC také napsal, že je velmi těžké bojovat přímo v ulicích města, ukrajinské ztráty jsou navíc doplňovány často vojáky s nepříliš velkými zkušenostmi. „Stanou se z nich ti samí vojáci jako z těch, kteří bojovali před nimi,“ dodává však Mykola.

Zdrogovaní Rusové zkouší útočit ve vlnách

On a jeho druzi ve zbrani čelí zejména vagnerovcům – žoldákům a často propuštěným trestancům z ruských věznic, kteří bojují v těch nejtěžších podmínkách za příslib svobody. Většina nasazených se jí nedočká, protože je zabijí buď Ukrajinci, nebo jejich vlastní velitelé při sebemenší známce neposlušnosti.

Dva z nich společně s ukrajinskými vojáky zahlédl i reportér BBC přímo na místě Jonathan Beale. Dvojice Rusů podle něj klopýtala ulicí poté, co jeden z blízkých domů zasáhlo ukrajinské ostřelování pozic nepřítele. „Bojují docela dobře, ale moc se nestarají o vlastní lidi,“ komentuje schopnosti vagnerovců ukrajinský voják Myroslav. Dodává, že žoldáci to zkouší ve vlnách, přičemž doufají ve „větší štěstí než minule“.

Výše zmiňovaný Mykola konverzaci přerušuje kvůli pohybu dvojice vagnerovců. „Jdou přímo proti nám, musejí být na drogách,“ říká voják. Už před měsíci se na DailyMail a webu Newsweek objevily zprávy, že Rusové do svých vojáků, zejména pak do vagnerovců cpou různé směsi látek, díky kterým zvládají bojovat i přes zranění.

Proč držet Bachmut?

Cílem Ukrajiny u Bachmutu je zajistit, aby zde Rusové vykrváceli a ztratili jakoukoliv iniciativu v oblasti.

BBC upozorňuje, že i Moskva nezahálí a hlavně se z bojů již poučila. Poslední satelitní snímky ukazují, že Rusko na okupovaném území Ukrajiny vystavělo rozsáhlou síť zákopů a provizorního opevnění, neboť se obává očekávané ukrajinské protiofenzivy.

U Bachmutu navíc Rusové podle všeho zeslabují svoji palbu a u Záporožské jaderné elektrárny dokonce nařídili stažení části svých sil. Dá se čekat, že Rusové se připravují na tuhou defenzivu. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov sice krotil očekávání, ale mnozí Ukrajinci jsou proti Rusům namotivovaní. Například zmiňovaný Jevhen bojující v Bachmutu. „Už jsme změnili názor světa na ukrajinskou armádu a máme pořád plno překvapení,“ říká pro BBC voják.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina BBC Rusko Kyjev válka na Ukrajině Záporožská jaderná elektrárna ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Olexij Jurijovyč Reznikov Jonathan Beale