Balaštíková chtěla po Haasovi důkazy, že není hůř. Ten vyvracel dvě její tvrzení o rozpočtu

Margita Balaštíková a Karel Haas

360° (232)

Chtěla bych vidět ta čísla. Říkáte, že není hůř a firmy nekrachují, ale já se opravdu setkávám s něčím jiným, řekla členka rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Margita Balaštíková (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Členovi ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Karlu Haasovi (ODS) kromě toho vytkla, že ministr financí Zbyněk Stanjura nezveřejnil změnu provedenou ve státním rozpočtu. Haas však namítl, že schodek HDP je letos nižší než za vlády ANO a změna rozpočtových pravidel je součástí konsolidačního balíčku.

„V roce 2020 za vlády ANO schodek veřejných financí činil 5,8 procenta HDP. V roce 2021, tedy v posledním roce vlády hnutí ANO nebo menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD, byl schodek 5,1 procenta HDP. Letos bude dosahovat tří procent, příští rok bude někde kolem 2,5 procenta,“ vyvracel Haas v pořadu 360° na CNN Prima NEWS tvrzení, že ANO konsolidovalo finance za covidu lépe než současná vláda.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš se nakazil covidem. Ruším program, oznámil ve videu z postele a přidal osobní vzkaz

„K 31. červenci 2024 zadlužila vláda náš stát novým dluhem 843 miliard. Překonali jste nás za necelé tři roky. My jsme za osm let vykázali 783 miliard, a to v době epidemie covidu,“ poznamenala Balaštíková k číslům, která prezentoval Haas. Ačkoli je podle něj objektivnější poměřovat čísla procentuálně, jejich absolutní výši nezpochybnil.

Její druhé tvrzení o „tajném“ státním rozpočtu rozporoval Haas tím, že na konci června se vynechalo „jen“ takzvané technické nebo úřednické zveřejnění. „Jedná se o standardní součást konsolidačního balíčku, který přišel do sněmovny, proběhla změna rozpočtových pravidel. Nejednalo se o pozměňovací návrh,“ vysvětlil Haas.

To podle něj znamená, že se rozpočet nevyjednává pomocí dvoustranných jednání mezi ministrem financí a jednotlivými správci rozpočtových kapitol. „Vyjednává se státní rozpočet, a to ve vládě jako celku a po vydání aktuální makroekonomické predikce ministerstva financí,“ popsal metodiku Haas.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Čeští dlužníci mají nový trik. Peníze posílají na účty, na které jsou exekutoři krátcí

Tagy: