Báli se ho i ti nejhorší vrazi. Šumavský psychopat chtěl pomocí vos zabíjet také ve vězení

Bestiální vrah Ivan Roubal byl odsouzený na doživotí.  Zemřel ve své cele vroce 2015.

Hlasy zločinu, Ivan Roubal

Chlápek, ze kterého mají špatný pocit i doživotně odsouzení vězni. To už musí být něco. Ivan Roubal. Pětinásobný, možná až osminásobný vrah. Nebo zabil lidí ještě více? Doživotní vězni se shodují: „Naprostý blázen.“ Chuť zabíjet měl nechvalně proslulý vrah i ve vězení. Řešil to bizarně. Kdo vlastně byl Ivan Roubal? Hluboko do hlav nejhorších českých vrahů a zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička ve videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU.

Když Kvasnička dělal rozhovor s legendou devadesátek Ivanem Jonákem, u Roubala se zastavili na dlouhé minuty. „Je to úplnej magor,“ vzpomínal tehdy, krátce po svém propuštění, Jonák, který je – stejně jako Roubal – už po smrti. Tihle dva spolu seděli ve Valdicích.

Podívejte se na předchozí díl HLASŮ ZLOČINU, který se věnoval otřesné vraždě 9leté holčičky v Praze:

Jonák vyprávěl v tom rozhovoru legendární historku: „Roubal se zbláznil, to nemá cenu řešit. Je úplně mimo. To ani nebudu řešit, co on mi říkal, na čem prý zbohatne. Například chtěl udělat obojživelný parník — potáhnout koleje gumami a parníky by z vody mohly za pomoci hydraulického motoru a kol jezdit po kolejích. Říkám mu: ‚Proč prostě nemůže parník jezdit dál po vodě?‘ A Roubal mi řekl, že jsem debil, že nechápu velký myšlení. On je hotovej. Pořád se třeba rozčiluje, že chce silonový punčocháče.“

ČTĚTE TAKÉ: Pedofilové Meluzín a Piškot zneužili 39 dětí. Vše začalo nevinnou fotkou chlapců ve slipech

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Z Roubala měli špatné pocity i ti nejhorší zabijáci, třeba pětinásobný vrah kolínského gangu Otto Biederman, se kterým Kvasnička také před lety mluvil: „Nedalo se s ním mluvit. Vůbec. Patřil mezi lidi, kteří se jen litovali. Přitom člověk viděl, že jsou tam právem,“ vzpomínal na Roubala.

„Jeden z vězňů zase vzpomínal, jak strašlivě to u něho smrdělo. Byl nechutný. Nemyl se. Chtěl si stížnostmi vymoci vanu, aby se mohl koupat. Tak se přestal mýt. Bylo to prý hrozné,“ říká Václav Janata.

A Kvasnička vzpomíná ještě jednu historku, která se traduje mezi vězni: Nenáviděl dozorce, vždycky pomazal mříže cukrem a vodou a čekal, až přiletí vosy, které postupně zabíjel a mačkal z nich jed. Pak ho dával ostatním vězňům do jídla a snažil se i dozorcům. Vždycky toužebně čekal, co jed udělá, jestli někoho zabije, nebo alespoň otráví,“ vypráví Kvasnička s tím, že byl vždy zklamán, když se nikomu nic nestalo.

Pětinásobný vrah řádil na statku Pohádka, některé oběti údajně dával žrát prasatům, což se ale nikdy nepotvrdilo. „Sám Roubal se obhajoval tím, že jsou to vietnamská prasata a že mají malé tlamičky, že tam by se ostatky nevešly,“ říká Kvasnička.

Jaká je pravda? Kolik lidí Roubal vlastně zabil? Jakou klíčovou chybu udělal? Jak na něj vzpomínali spoluvězni? Proč si na ranči Pohádka vytvořil vozový park? Co tam chtěl původně chovat? A kdo samotný statek proklel a proč o něm šly mrazivé legendy? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v aktuálním díle videopodcastu HLASY ZLOČINU, který můžete zhlédnout v úvodním videu článku.

Tagy: