Pedofilové Meluzín a Piškot zneužili 39 dětí. Vše začalo nevinnou fotkou chlapců ve slipech

Nejlepší jsou kluci „sociálů“. Nemají doma počítač, radili si pedofilové na sítích. (Ilustrační foto)

Generace deprese (2)

Stačila jedna nevinná fotka dvou malých chlapců ve slipech, kterou na internet dala jejich matka. Postupně se děti dostaly až do spárů nechvalně známých skautských vedoucích Meluzína a Piškota, kteří je sexuálně zneužili. A zničili jim život. Celkem tahle dvojice znásilnila 39 dětí. Moderátorka Terezie Tománková se svými hosty v novém videopodcastu GENERACE DEPRESE radí rodičům, jak udělat internetový svět pro jejich děti co nejbezpečnější a vyhnout se právě takovým lidem, jakými byli právě Meluzín a Piškot. Na co si dávat pozor? A jaké sítě jsou nejrizikovější?

Šli na výlet. Bylo teplo. Kluci se chtěli vykoupat. „Tak jsem jim řekla, ať jdou do vody. Neměli jsme plavky, a tak šli jen ve slipech,“ popisovala jejich matka, která následně udělala největší chybu svého života – fotku chlapců ve spodním prádle u vody dala na internet. „Klukům nejdříve začala psát nějaká slečna – falešný účet – a pak na ně zaútočily další dva účty.“

ČTĚTE VÍCE: Detaily tragédie u Baltu: 21letý mladík, který vypadl z balkónu, byl český hokejový brankář

Dopadlo to strašně. Nezletilí chlapci se nakonec stali sexuálními oběťmi pedofilů. Konkrétně bývalého skautského vedoucího Martina Mertla alias Meluzína a jeho kumpána Milana Macháta zvaného Piškot. Ti za své činy, kdy zneužili celkem 39 chlapců ve věku 12 až 18 let, dostali deset let vězení.

„Dvacet procent dětí poslalo někomu svoji nahou fotku. A stejný počet našich ratolestí komunikuje s cizími účty. Až 85 milionů fotek se závadným obsahem koluje ročně internetem,“ říká ve videopodcastu GENERACE DEPRESE moderátorka Terezie Tománková.

Pedofilové nejčastěji zneužívají známé světové sociální sítě, ale třeba také české Rajče.cz. „Rodiče vyfotili tříletou holčičku, jak čůrá na zahradě, publikovali tu fotku na Rajčeti, a protože se stránkou spolupracujeme, zařídili jsme, aby fotka zmizela. I tak na ni po pěti letech stále narážím na serverech, které sídlí třeba na Seychelách a těžko se tam dostává,“ říká Kateřina Vokrouhlíková, analytička závadného obsahu ze společnosti Safer Internet, podle níž je právě web Rajče ráj pedofilů. „Je tam nejvíce závadného materiálu a rodiče si to ani neuvědomují,“ poznamenává.

Fotkou to vše začíná. „Kromě prababičky, babičky a tetičky se na snímky můžou dívat také pedofilové, ale hodně lidí si to pořád neuvědomuje,“ varuje další host videopodcastu GENERACE DEPRESE Jaroslav Hrabálek, bývalý vyšetřovatel obětí sexuálního násilí na dětech.

Mnohdy děti posílají závadný obsah pedofilům samy. „Pedofil se dokáže snížit na úroveň dítěte, velmi dobře s ním komunikovat a dostat z něj citlivé fotografie,“ vysvětluje Hrabálek. „Dítě se dostane do začarovaného kruhu – pošli další, nebo tohle zveřejním. Dítě tak pošle další fotku, dostane se do pasti, neví, jestli se má svěřit, stydí se a velmi často to může skončit demonstrativním pokusem o sebevraždu,“ dodává Hrabálek.

Europoslankyně Dita Charanzová, matka dvou dcer, která se kyberbezpečností dětí zabývá už přes deset let, doplňuje: „Zatímco naše generace měla poučku ,Nesedej k nikomu cizímu do auta‘, teď k tomu musíme přidat základní ponaučení, když malé děti pouštíme do světa internetu.“

Jak zjistíte, že si vaše dítě píše s pedofilem? Co mu dovolit a co zakázat na internetu? Jaké fotky dávat na internet jako rodič? Jak zabezpečit profily své ratolesti? A jak se mluví s dětmi, které byly zneužity? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v druhém dílu videopodcastu GENERACE DEPRESE.

Unikl vám první díl nového videopodcastu? Sledujte ho níže:

Tagy: