Dovolenkový ráj na severu Polska: Hel láká na bílé pláže i čisté moře. Jaké nabízí ceny?

Poloostrov Hel v Polsku

Ceny v Polsku

Polsko se stává turistickým hitem. Podnebí a krásné pláže lákají k Baltskému moři tisíce turistů. O Baltu se proto stále častěji mluví jako o novém Jadranu. Jestli se dá na dovolené v Polsku opravdu ušetřit, zjišťoval štáb CNN Prima NEWS.

Reportérka CNN Prima NEWS Adriana Kubisová vyrazila zjistit, jaké jsou ceny na dovolené v Polsku. První výhodou jsou polské dálnice, jelikož není třeba kupovat dálniční známku. Platí se mýtné, za cestu k Baltu vychází na 180 korun. „Během cesty nás ale nepříjemně překvapila cena pohonných hmot. Na polské dálnici jsme zaplatili průměrně o tři koruny více za litr benzínu i nafty než na českých dálnicích,“ uvedla Kubisová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mastná pokuta za močení do moře? Turisté se plánům oblíbené dovolenkové destinace vysmívají

Cesta z Prahy by na poloostrov Hel měla trvat osm hodin, z Ostravy jen sedm. V okolí Gdaňsku je ale na dálnici několik dopravních omezení. „A tak jsme se dostali do kolony. Doporučujeme proto projíždět tímto úsekem mimo dopravní špičku,“ řekla Kubisová.

Do Polska nyní míří i řada Čechů. „Jeli jsme v noci, tak jsme měli malý provoz. Jediné, co nás zaseklo, byla cesta z Gdyně sem. To jsme jeli opravdu dlouho,“ řekl Čech na dovolené v polském Helu.

Na Helu už je ale vše zalité sluncem. Dlouhé bílé pláže, upravené cyklostezky a spousta turistických lákadel, jako je windsurfing nebo kitesurfing. „Je tady krásně, čistá voda, mořské dobroty, paráda,“ popsal jeden z návštěvníků. „Já Balt miluju, jsme tady opakovaně. Miluju ty bílé písky, dobroty, místní jsou příjemní, voda je osvěžující,“ dodal další.

Do kopce po písku

Turisticky oblíbené jsou také procházky po písečných dunách. Ty jsou ale spíše pro fyzicky zdatnější turisty. Chodit do kopce po písku totiž není nic jednoduchého. Na své si na Helu přijdou i děti, třeba v místní záchranné stanici pro tuleně. „Je to tady moc krásné, moře se mi líbí, jak je čisté a není tak moc studené, je to v pohodě,“ popsal další z návštěvníků.

Večeře pro dva nás v turisticky oblíbeném městě Jastarnia vyšla na 800 korun. Nejdražší přitom byla ryba, ta stojí 360 korun. Kola vyjde na necelých 50 korun, půllitr piva na 96 korun. Zmrzlina, podobně jako v Česku, už není nic levného. Jeden kopeček tady stojí 42 korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Únava za volantem je zabiják, varuje dopravní expert. Na co všechno dávat pozor při cestování?

Tagy: