Banalita zažehla jeden z největších požárů v historii Prahy. V podezření byla i slavná rodina

Požár Průmyslového paláce na pražském Výstavišti v roce 2008

Spáleniště, požár Průmyslového paláce

Mohla za požár Průmyslového paláce v roce 2008 vlivná rodina, která ovládá pražské Výstaviště? I to byla jedna ze spekulací, kterou museli vyšetřovatelé od hasičů vyřešit. Tahle varianta se nakonec nepotvrdila, ale hasiči pracovali pod drobnohledem a obrovským tlakem politiků.

„Tam se fakt sjelo všechno. Já jsem říkal, že mimo prezidenta republiky tam byli všichni,“ uvedl ve videopodcastu Spáleniště... příběhy hasičů tehdejší vyšetřovatel požárů Radek Kislinger.

Spáleniště... příběhy hasičů

Spáleniště... příběhy hasičů je videopodcast z produkce CNN Prima NEWS. S přímými účastníky se detailně věnuje případům nejničivějších požárů, které se v Česku odehrály.

Mohutné plameny zničily celé levé křídlo historické budovy. Vyšetřovatelé ale nakonec přišli na to, co přesně se stalo. V Průmyslovém paláci probíhala zubařská výstava a na vítězném stánku se ještě večer dokončovaly úpravy, aby při předání ceny splňoval patřičné parametry.

Jenomže během příprav se stal banální incident, který měl nedozírné následky. Někdo zavadil o vařič, který se sepnul. Na vařiči se následně vznítil papír, vzduchotechnika pak nasála plameny do podhledu, který v Průmyslovém paláci vybudovali z estetických důvodů komunisté. Plameny se tak šířily skrytě. Jakmile prohořel podhled, k plamenům se dostal vzduch a dílo zkázy se již nedalo zastavit.

Podrobnostem o jednom z největších požárů, který se kdy v Praze stal, se věnuje další díl videopodcastu Spáleniště... příběhy hasičů, který najdete v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
historie požár hasiči Praha Průmyslový palác Spáleniště... příběhy hasičů