Utíkali, aby si zachránili vlastní životy. Tohle nikdo nečekal, popisuje hasič peklo u Mezné

Požár v Národním parku České Švýcarsko na Mezné, 26. července 2022, Děčínsko. V Mezné oheň zasáhl několik budov.

Spáleniště, Jan Havránek

Asi nejkritičtější situace při ničivém požáru v Českém Švýcarsku nastala u vesničky Mezná. Bylo tam vysláno několik jednotek dobrovolných hasičů, kterým veleli profesionálové. Všichni se obávali, že se plameny dostanou až k domům lidí. To, co se stalo, ale nikdo nečekal. Na to, jak si hasiči museli zachránit vlastní životy, vzpomíná v dalším díle videopodcastu Spáleniště... Příběhy hasičů jeden z velitelů Jan Havránek.

Jednotky hasičů si rozdělily perimetr, každý měl za úkol chránit část Mezné. Nejprve se hasiči snažili vykácet stromy, aby zabránili šíření požáru. Brzy bylo ale jasné, že to nejde zvládnout, a tak čekali na to, až přijdou plameny. Těsně předtím, než se k nim požár dostal, ale nastalo něco, co se označuje za suchou bouři. Zvedl se vítr a nastalo ohnivé peklo.

Spáleniště... příběhy hasičů

Spáleniště... příběhy hasičů je videopodcast z produkce CNN Prima NEWS. S přímými účastníky se detailně věnuje případům nejničivějších požárů, které se v Česku odehrály.

„Létalo tam hořící listí, hořící jehličí, koukal jsem, kde mám ty kluky. S ostatními veliteli jsme si vlastně stanovili minuty, jak dlouho jsme tam ještě schopni vydržet. Nakonec jsme vzali jen proudnice a museli jsme pryč. Nechali jsme tam dokonce natažené vybavení,“ popisuje v pořadu Spáleniště... Příběhy hasičů dramatické momenty velitel dobrovolných hasičů z obce Kytlice Jan Havránek.

Při ústupu hasiče ještě napadlo proříznout zahradní bazén, aby se požár alespoň zpomalil. Postupně se pak požárníci znovu seskupili na nedaleké Mezní louce. Tam ale drama neskončilo. Velitelé měli poradu, na které si vyhodnotili, kde všude je už plameny odřízly.

„Jediná přístupová cesta byla z Jetřichovic, takže nás velitel vyzval, že jestli jsou tam nějaké jednotky  nebo kluci, co se na to necítí, tak ať se vrátí domů, že nám nemůže zaručit, že se nestane malér,“ líčí Havránek.

Havránek ještě vzpomíná na to, že jeho velitel křičel přes vysílačku do štábu, ať honem rychle pošlou všechno, co mohou, na jejich podporu. Na to vedení zareagovalo, a když pak velitel kytlických hasičů viděl přijíždět posily, byly to pro něj malé Vánoce.

Celé svědectví dobrovolného hasiče, který bojoval s požárem v Českém Švýcarsku, sledujte v novém díle pořadu Spáleniště... Příběhy hasičů, který najdete v úvodním videu článku.

Tagy:
Matěj Rychlý požár podcast dobrovolní hasiči Národní park České Švýcarsko Kytlice Jan Havránek Jetřichovice obec Mezná Mezná videopodcast Spáleniště Spáleniště... příběhy hasičů