Češi na olympiádě: Špotáková míří na páté hry. Přidá ke zlatům a bronzu čtvrtý kov?

Světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková jede na své poslední olympijské hry. Získá na páté olympiádě čtvrtou medaili?

Barbora Špotáková (40 let), atletika

  • Disciplína: Hod oštěpem
  • Datum a místo narození: 30. června 1981, Jablonec nad Nisou
  • Výška a váha: 182 centimetrů, 80 kilogramů
  • Stav: Svobodná, partner Lukáš Novotný, synové Janek a Darek
  • Klub: Armádní sportovní centrum TJ Dukla Praha
  • Trenér: Jan Tylče

Barbora Špotáková začínala s atletikou zejména pod vedením své matky Ludmily. Na počátku své kariéry se věnovala sedmiboji, v němž na juniorském mistrovství světa v roce 2000 skončila čtvrtá. Oštěpu se začala více věnovat během svého ročního studijního pobytu v USA. Po evropském šampionátu do 22 let v roce 2002 zaujala českou oštěpařskou legendu Jana Železného, který jí začal pomáhat s přípravou. „Byli jsme pět týdnů na soustředění v jižní Africe. Lepší první učitel oštěpu asi neexistuje,“ vzpomíná Špotáková.

Po dvou sezónách provázených zraněními zaznamenala v roce 2005 rapidní vzestup výkonnosti a v roce 2006 už přišla první velká medaile, když si na mistrovství Evropy ve švédském Göteborgu došla pro stříbro.

Žijící legenda hodu oštěpem

Od té doby se Špotáková stala doslova žijící legendou hodu oštěpem. Kompletní sadu medailí má z mistrovství Evropy, třikrát vyhrála mistrovství světa a jednou byla stříbrná a ke dvěma zlatům z olympijských her v Pekingu (2008) a v Londýně (2012) přidala ještě bronz z Rio de Janeira (2016).

Hodem 72,28 metru se 13. září 2008 stala i světovou rekordmankou ve své disciplíně. Mezi roky 2007 až 2017 získala devětkrát ocenění Atlet roku ČR, což je doposud nejvíce ze všech našich atletů. Dvakrát byla nejlepším sportovcem roku v ČR a v roce 2012 ji prezident České republiky Václav Klaus vyznamenal medailí Za zásluhy II. stupně.

Že soupeřky musí na olympiádě se Špotákovou stále počítat, dokázala v posledním závodě Diamantové ligy v Monaku před olympijskými hrami, který ovládla hodem dlouhým 63,08 metru. Věřme, že česká oštěpařka ještě neřekla své pomyslné poslední slovo.

Tagy:
Tokio Olympijské hry medaile Barbora Špotáková oštěp atletika Česko USA Letní olympijské hry v Tokiu 2021 bronzová medaile Lukáš Novotný Jan Železný Diamantová liga TJ Dukla Praha