Během předsednictví EU pokročíme v úsilí pozastavit dovoz ropy z Ruska, slibuje Lipavský

Jan Lipavský

Plány Lipavského během českého předsednictví EU

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) chce během svého předsednictví Evropské unii usilovat o pokrok v diskusi o pozastavení dovozu ropy z Ruska, aby byly minimalizovány příjmy Ruska.

Po úterním setkání ministrů zahraničí pěti středoevropských zemí Central 5 Lipavský dále uvedl, že Česká republika bude chtít během svého předsednictví Evropské unii uspořádat dárcovskou konferenci na pomoc Ukrajině.

Neformální skupinu Central 5 (C5) tvoří vedle Česka Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Slovinsko. Založena byla v souvislosti se zvládáním koronavirové pandemie. Ministři zahraničních věcí skupiny naposledy jednali asi před půl rokem ve Vídni.

V úterý podle Lipavského ministři mluvili hlavně o ruské agresi na Ukrajině. Diskutovali také o prioritách českého předsednictví Radě EU. Podle ministra budou odpovídat dlouhodobým českým prioritám i situaci vzniklé ruskou agresí na Ukrajině.

Lipavský také podpořil členství Ukrajiny v Evropské unii. Schválení kandidátského statutu označil za politické rozhodnutí, ze kterého by neměly mít členské státy strach. Zmínil také potřebu fondu na rekonstrukci Ukrajiny.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý novinářům řekl, že vláda zvažuje víc variant konference či summitu. Téma poválečné obnovy Ukrajiny by podle něho „určitě České republice slušelo a bylo by dobré jako jedno z témat předsednictví“.

Nejprve je podle něj ale třeba, aby se situace na Ukrajině stabilizovala, aby skončil válečný konflikt, kvůli kterému jsou priority směrem k Ukrajině jiné. „Toto je jedno z témat, které zvažujeme, které by bylo dobré, pokud k tomu budou podmínky,“ shrnul.

Tagy: