Benátky bojují s masovým turismem. Vedení města zavádí další omezení, bude platit od června

Italské Benátky se dlouhodobě snaží vypořádat s problémy způsobenými masovou turistikou. Vedení města proto přišlo s dalším omezením. Novou vyhláškou stanovilo maximální maximální počet osob v turistických skupinách, které mají průvodce, píše web Venezia Today.

Skupiny, jež se vydají na prohlídku města s průvodcem, nebudou moci překročit počet 25 osob, což je zhruba polovina turistického autobusu. Nařízení by mělo podle portálu Venezia Today začít platit od 1. června 2024. Bude se týkat také ostrovů Burano, Murano a Torcello.

ČTĚTE TAKÉ: V Chorvatsku se prodává pohádkový ostrov. Před koupí by si ale zájemci měli dát pozor

Turistické skupiny budou mít zakázáno zastavovat se v úzkých ulicích, na mostech nebo v průjezdech, informoval server CNN. „Zakázáno je rovněž používání reproduktorů, které mohou způsobit zmatek a rušení,“ citoval web prohlášení města Benátky. Usnesení musí ještě projít zastupitelstvem města.

Benátská muzea již nyní omezují turistické skupiny na 25 osob.

Nová pravidla vstoupí v platnost dva měsíce po zavedení zkušebního návštěvnického poplatku, který musí zaplatit turisté, jež se rozhodnout Benátky navštívit pouze na jeden den. Poplatek se začne vybírat od dubna a je ve výši pěti eur na osobu, tedy v přepočtu zhruba 123 korun. Konkrétní dny, kdy se bude vybírat vstupné, budou teprve stanoveny. Benátky se staly prvním městem na světě, které vybírá vstupné od návštěvníků, pokud v dané destinaci nestráví noc.

Italské Benátky se řadí k nejnavštěvovanějším destinacím Itálie, ročně se tam vydají miliony turistů. Nadměrná návštěvnost má však na historické město negativní dopady. Škody způsobené na Benátkách extrémně vysokým cestovním ruchem již dříve přiměly UNESCO, aby v červenci minulého roku doporučilo zařadit město na seznam ohrožených památek světového dědictví.

Organizace uvedla, že městu hrozí nevratné poškození v důsledku přemíry turistického ruchu, nadměrného rozvoje a stoupající hladiny moře v důsledku klimatických změn, připomněl server Independent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Extrémní mráz i sněhové bouře. Evropa bojuje s divokým počasím, to se žene i do Česka

Tagy: