Benda: Neúspěšná kandidatura na prezidenta vás do Evropy nekvalifikuje. Síkela by byl lepší

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda

K věci (93)

Úvahy, jestli eurokomisaře navrhne hnutí STAN, nebo Piráti, překrývají mnohem větší problém, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Za nejdůležitější považuje, aby byl kandidát co nejkompetentnější, a tak mohl získat významné portfolio. Narážel při tom na bývalou kandidátku na prezidenta Danuši Nerudovou s tím, že by preferoval Jozefa Síkelu.

„Nestavím se v tom sporu na žádnou stranu, jen říkám, že máme postavit nějakou silnou figuru a upřímně řečeno, kromě Jozefa Síkely tam žádnou takovou nevidím,“ řekl Benda.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní spor o eurokomisaře a problém pro STAN? Fiala i Vondra se postavili na stranu Pirátů

„Síkela je člověk, který dlouhodobě fungoval v nadnárodních bankovních společnostech a byl dva roky ministrem. Na pozici eurokomisaře jsou potřeba nějaké zkušenosti,“ dodal předseda poslaneckého klubu. Europoslance Marcela Kolaji (Piráti) ani neúspěšnou kandidaturu na pozici prezidenta Danuše Nerudové za dostatečnou kvalifikaci nepovažuje.

„Myslím si, že člověk, který se má stát komisařem, by měl evropské prostředí znát. Pokud těmi dveřmi projde poprvé a nezná tam lidi, tak žádné portfolio ani žádnou výraznou kompetenci nezíská,“ sdělil Benda, podle kterého je nutné, aby v rámci vládní koalice ještě proběhla debata o eurokomisaři.

„Samozřejmě budeme respektovat závazek, který jsme učinili při sepisování koaliční smlouvy, že Piráti a STAN mají právo navrhnout eurokomisaře, avšak budeme se bavit i o tom, jakou kompetenci máme šanci pro něj získat. Myslím si, že tohle je pro Českou republiku daleko důležitější, než jestli to bude zástupce té či oné strany,“ řekl Benda.

Jaká portfolia může český eurokomisař získat, bude podle Bendy jasné až po volbách. Za ideální by však považoval, kdyby byla ekonomická, protože například energetika je oblast, která je pro Českou republiku mimořádně složitá. „Potřebovali bychom nějaké pochopení. Komisaři samozřejmě vystupují nezávisle na státu, z něhož pocházejí. I přesto však sehrávají nějakou úlohu a mělo by to být tak, že víme, kdo je náš eurokomisař a k čemu v té komisi je,“ dodal Benda.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Poprask v TOP 09 kvůli Kolářovi. Část strany ho chce odvolat z kandidátky do europarlamentu

Tagy: