KOMENTÁŘ: Když si ODS s ANO notují, musí být vše lež? Kritika Nerudové a Rakušana mimo není

Vít Rakušan a Danuše Nerudová během pondělní debaty v Mostě.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Volby do Evropského parlamentu jsou za rohem a zpoza něj vykukuje čas nominace evropského komisaře za Českou republiku. Vzhledem k popularitě vlády premiéra Petra Fialy (ODS) ve výši 17 procent, vedení hnutí ANO v předvolebních preferencích a hádce Pirátů se STAN o komisaře, by nejeden pozorovatel mohl leccos vyvozovat z přitakávání, které předvedli Klára Dostálová (za ANO) a Alexandr Vondra (ODS) v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

STAN se rozdurdil, protože mu rozebrali vedoucí kandidátky do eurovoleb Danuši Nerudovou z hlediska zkušeností v politice a předsedu STAN Víta Rakušana z hlediska politického výkonu. Není snad v případě Nerudové pravda, že kromě neúspěšné kandidatury na prezidentku a předsedání komisi k důchodové reformě za vlády ANO a ČSSD nemá praxi z reálné politiky žádnou? A není také pravda, že pokud by měla být eurokomisařkou, v Evropském parlamentu, kam kandiduje, se ohřeje jen chvíli a místo ní pak nastoupí náhradník?

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Takové chování připomíná Jana Farského, který za STAN kandidoval do Poslanecké sněmovny, přičemž opomněl voličům říci, že se pak vypraví na dlouhou stáž do USA. K tomu přičtěme, že Dostálová i Vondra mají pravdu, že v Bruselu z hlediska získaného postu v Evropské komisi hraje velkou roli, jakou politickou kariéru má nominant za sebou.

Poslední opravdu silné portfolio měl bývalý premiér Vladimír Špidla. Naopak eurokomisařka Jourová získala pozici, která od počátku zaváněla tím, co Vondra nazval „děláním špinavé práce za jiné“ – v tomto případě se jednalo mimo jiné o očekávanou kritiku Maďarska a Polska, které byly v té době v Bruselu v nemilosti. Věra Jourová, jakkoliv osobně dle všeho žena dvojí metr a náznaky cenzury si ošklivící, se následně dostala mezi mlýnské kameny.

ČTĚTE TAKÉ: Nerudová: Vondra se přidává k ANO v okopávání kotníků. Do lídra Spolu si rýpl i Rakušan

Co se týká sporu, zdali mají eurokomisaře nominovat Piráti, nebo STAN, platí, že ani jedna strana vhodného kandidáta nemá. Však už kuloáry dlouho přemítají, jestli po příštích parlamentních volbách nebude vhodné pro umožnění vzniku další vlády vyslat či povýšit premiéra Fialu. Piráti mají totiž stejný problém jako STAN – mnoho moralizování, málo reálného výkonu. Koalice Spolu je zase pro mnoho lidí nepoživatelný ideový dort pejska a kočičky, na což by se ale v případě Bruselu a bývalého premiéra příliš nehledělo.

Z hlediska eurovoleb je kritika Víta Rakušana na místě. Nelakoval nás snad, že máme výjimku u kvót na přerozdělování běženců, aby nakonec i vládní europoslanci přiznali, že nikde napsaná není? A není snad pravda, že kvóty jsou jen přejmenované na „počet“ (set of numbers)? Hnutí STAN reagovalo očekávaně – poukázalo na údajnou programovou nedostatečnost svého koaličního partnera a spojování ANO s ODS. Musí být však vše lež, když se dva protivníci shodnou?

Podle Rakušana „okopáváním kotníků druhým ještě nikdo voliče nepřesvědčil“. Není se co divit, že ODS poukázala na jeho vlastní práci glosou: „Pane předsedo, tohle od vás není důstojné. Co by na to řekli kluci v šatně?“. Není to právě hnutí starostenských, které se snaží vlichotit lidem šplháním po zádech partnerů v neoblíbené pětikoaliční vládě? Od hnutí STAN jsme se zatím dočkali řešení problémů, které nepálí, typu přijetí eura (neplníme ani podmínky), moralizování a migračního paktu.

Alexandr Vondra a s ním i ODS mají jiný problém, než okopávání kotníků jiných – kandidují v účelové koalici Spolu, což zavání opakováním podvodu na voliče rozchodem do různých politických frakcí po volbách a hlavně ideovou rozplizlostí. Politická strana má kandidovat za sebe s vlastním programem, v tom má Rakušan pravdu. Kritika na něj a Danuši Nerudovou ale střela mimo terč nebyla.

Tagy: