Bez prvního kola, ale nadšený. Pořád se klepu, říká Myšák draftovaný Montrealem

Stejně jako loni nezaznělo v prvním kole draftu hokejové NHL žádné české jméno. Čekání tentokrát utnul podle předpokladů 18letý útočník Jan Myšák, na něhož ukázal Montreal jako celkově 48. v pořadí. I když talent z dílny Vervy Litvínov musel vyhlížet zájemce déle, než by chtěl, je z konečného výsledku více než potěšený. Do stovky se těsně vměstnal také další forvard, a to Jaromír Pytlík.

O tom, že Česká republika momentálně nepatří mezi absolutní špičku ve výchově hokejistů, svědčí přehled vybraných hráčů v prvním kole. 31 týmů si rozebralo 19 Kanaďanů, dva Rusy, dva Američany, dva Němce, dva Švédy, jednoho Fina a stejně tak Rakušana.

Zkrátka momentálně v tuzemsku není žádný Alexis Lafrenière, kterého si jako celkovou jedničku vybrali Rangers z New Yorku. Přesto se oproti minulému roku učinil progres. Z Čechů totiž v předchozím draftu nejlépe dopadl gólman Lukáš Pařík, kterého brali Los Angeles Kings ve třetím kole z 87. místa.

Nemůžu se dočkat, až jim ukážu, co umím

Letos se nejlepší český hokejista draftu NHL vyšplhal o takřka 40 pozic výše. Služby Jana Myšáka si pojistil klub Montreal Canadiens – litvínovského rodáka a odchovance vybral na 48. příčce. Kanadská organizace patří do úzké společnosti těch nejtradičnějších klubů NHL. „Habs“ se řadí mezi takzvanou „Original Six“, tedy šestici týmů, která stála u zrodu zámořské soutěže. „Nejlepší den mého života,“ radoval se Myšák na Instagramu z lasa vyslaného od prestižní značky.

V minulosti v červenomodrém dresu Montrealu zářil Tomáš Plekanec, Roman Hamrlík nebo Martin Ručinský. Myšák by rád na známé krajany navázal. „Pořád se ještě trochu klepu, ale je to úplně super. Je to těžké popsat, ale je to taková menší odměna za práci, kterou jsem dělal strašně dlouho,“ těšilo talentovaného útočníka v rozhovoru pro klubový web Vervy Litvínov.

Sám přiznal, že čekání na to, až si ho někdo vybere, bylo dlouhé. V úterním prvním kole své jméno neslyšel a začal být trochu nervózní. Chvíli musel počkat i při středečním pokračování draftu. „Jsem ale hrozně rád, že už je to za mnou a že je to právě Montreal, klub s obrovskou historií. Nemůžu se už dočkat, až tam pojedu a ukážu, co umím,“ dodal.

Ukázat se určitě bude muset, ovšem skauti Canadiens dozajista moc dobře ví, co Myšák dokáže. Už v minulé sezoně se ze severu Čech vydal do kanadského Hamiltonu Bulldogs, který hraje soutěž OHL. A byl tak více na očích. V 22 zápasech udělal 25 bodů.

Dalším českým „pánem na holení“ byl Jaromír Pytlík, na kterého se dostalo ve čtvrté „rundě“, konkrétně jako 99. v pořadí. Vybrali si ho New Jersey Devils, kde zase dříve dělal skvělou reklamu České republice především Patrik Eliáš, ale i Petr Sýkora nebo Jaromír Jágr.

„Jsem pyšný na to, že mohu být součástí této skvělé organizace,“ reagoval na novou výzvu Pytlík.

Třetím nejvýše postaveným tuzemským hráčem se stal karlovarský brankář Jan Bednář. Jako dobrou akvizici do budoucna ho viděli Detroit Red Wings a zvolili ho na 107. místě.

Češi v draftu NHL 2020

48. Montreal: Jan Myšák
99.
New Jersey: Jaromír Pytlík
107. Detroit: Jan Bednář
110. Chicago: Michael Krutil
136. Montreal: Jakub Dobeš
146. Minnesota: Pavel Novák
201. San Jose: Adam Raška
216. Buffalo: Jakub Konečný

Tagy: