Bič na obytňáky od Mercedesu a VW: Hyundai Staria nabídne i vzduchovou postel

Na rostoucí vlnu popularity obytných vozů na bázi osobních dodávek chce naskočit také Hyundai se svým novým minivanem. Model Staria Lounge Camper se bude nabízet ve dvou provedeních a k mání by měl být za nižší cenu než němečtí konkurenti.

Debut velkého MPV Hyundai Staria na konci loňského roku byl lehkým šokem pro automobilový svět. Důvodů bylo hned několik, hlavně jde ale o nápadný futuristický design a také cenu, která je výrazně nižší než u konkurence (kompletní ceník Hyundai Staria najdete zde). Teď korejská novinka přichází s dalším trumfem. Zcela přirozeně totiž vyjede také jako obytný automobil. A to opět za velmi zajímavé peníze.

Na cesty v plné polní

Hyundai Staria Lounge Camper, jak se novinka jmenuje, se bude nabízet ve dvou provedeních, tedy Camper 4 a Camper 11. To podle toho, kolik lidí se ve složeném stavu vejde na palubu. Do vozu se podařilo pohodlně zakomponovat tradiční kempovací vymoženosti, ať už jde o prostor na skládací nábytek, výsuvný stůl, roletu se stíněním nebo elektricky výsuvný střešní stan. Korejci ale k vozu budou dodávat ještě další zajímavé komfortní prvky.

Jde například o na míru vystřiženou vzduchovou matraci. Specialitou je i síť proti hmyzu, která umožní mít v letních měsících zcela otevřené zadní dveře, aniž by k vám v noci přiletěli otravní komáři. Na palubě bude také kuchyňský set včetně lednice s objemem 36 litrů nebo dřezu. Potěší i venkovní sprcha. Velmi zajímavá je ovšem cena vozu, i když je zatím známá jen ta pro korejský trh. Na něm Hyundai Staria Lounge Camper začíná na 49,5 milionu wonů, což je v přepočtu asi
904 tisíc korun. Jde o levnější jedenáctimístnou verzi, do které se nevejde kuchyňský set. Dražší varianta pro čtyři cestující vyjde na 68,6 milionu wonů, tedy asi jeden a čtvrt milionu korun.

Je jasné, že evropské ceny budou o něco vyšší (pokud se vůbec tento model bude v Evropě prodávat, což jisté není), stále ale půjde o dostupnější verzi k Volkswagenu California. Nástup Hyundai Staria může zamíchat právě s prodeji Volkswagenu Multivan.  Porovnání obou aut vybavených naftovým motorem a automatem najdete zde.

Běžná verze už zná české ceny

Běžné osobní MPV Staria Tour je nabízeno ve čtyřech výbavách – Comfort, Smart, Style a vrcholné provedení Luxury. Všechny výbavové stupně disponují devíti místy pro cestující, s výjimkou varianty Luxury, která je sedmimístná. Základní výbavový stupeň Comfort je dodáván s posuvnými dveřmi na obou stranách, barevným digitálním přístrojovým panelem Supervision s uhlopříčkou 10,25", zadní parkovací kamerou nebo autorádiem s osmipalcovým displejem. Nechybí ani široká paleta asistenčních systémů. Ceny provedení Comfort začínají na 899 990 Kč. Podobně vybavenou konkurenci pořídíte výrazně dráž.

Za takový Volkswagen Multivan zaplatíte minimálně 1 202 104 Kč, za Mercedes-Benz třídy V dokonce 1 332 210 Kč. Výbava Smart pak vozu Hyundai Staria přidává sedmnáctipalcová kola z lehké slitiny, Bi-LED přední světlomety, atraktivní LED světelnou lištu nad maskou chladiče, automatickou klimatizaci, vyhřívaná přední sedadla nebo displej navigace s uhlopříčkou 10,25 palce. Ceny začínají na částce 1 049 990 Kč.

Výbavový stupeň Style navíc nabízí ještě elektricky ovládané boční posuvné dveře i dveře zavazadlového prostoru s bezdotykovým otevíráním či přední parkovací senzory. Volitelně je navíc možné jej vybavit panoramatickou střechou či paketem Premium, který přináší kožená sedadla, vpředu vyhřívaná i ventilovaná, či 360° kamerový systém SVM. Výbavový stupeň Style je k dispozici od 1 099 990 Kč.

Poctivý pohon

Staria je od začátku výroby dodávána výhradně s motorem 2,2 CRDi o výkonu 130 kW. Zatímco u výbavových stupňů Smart a Style lze vybírat mezi šestistupňovou manuální a osmistupňovou automatickou převodovkou, je u základní výbavy Comfort jedinou volbou manuál, u vrcholné varianty Luxury pak automat. Volitelně je pak vyjma výbavového stupně Comfort k dispozici také pohon všech čtyř kol. Příplatek za automatickou převodovku je 50 000 Kč, za pohon všech kol stejně tak.

Na vůz je poskytována nadstandardní záruka v délce tří let bez omezení počtu najetých kilometrů. Model Staria lze už nyní objednávat v prodejní síti značky, první majitelé se svých vozů dočkají ještě v prvním pololetí tohoto roku.

Tagy:
Volkswagen obytný vůz Evropa auto Mercedes-Benz Hyundai MPV automobilová novinka Hyundai Staria VW Multivan Mercedes-Benz třídy V Volkswagen Multivan